Франс прес: Сестрите излизат под гаранция

Не съм казвал това, отрече Бизанти, Феим Чаушев тайно в Либия

СОФИЯ/ТРИПОЛИ. Съдът в Триполи ще вземе днес решение за освобождаването на петте български медсестри под гаранция. Това сензационно прогнозира агенция Франс прес. Тя цитира адвоката на сънародничките ни Осман Бизанти. Досега съдът отказваше да удовлетвори това искане на защитата.

Не съм казал това, отрече пред български журналисти в Триполи Бизанти. Обясних, че адвокатският екип ще внесе искане за промяна на мярката за неотклонение на задържаните, уточни защитникът. Журналистката от Франс прес, която го интервюирала по телефона, обаче го е разбрала погрешно, независимо че разговорът протекъл на арабски език.

„Днес ще представя пред съда важни документи и ще има изненади“, обясни по-рано пак за Франс прес Бизанти. Той обаче отказа да разкрие съдържанието на тези документи, които ще обърнат хода на процеса. По думите му след седем години в затвора тази мярка ще бъде известна утеха за сестрите. Бизанти потвърди, че е призовал 10 свидетели на защитата, които на предното заседание не се появиха по неизяснени причини. Адвокатът увери, че в 11 ч ще се задоволи с онези свидетели, които се явят, без да призовава нови. Следващото заседание трябва да се фокусира върху обсъждането на съставен от либийски експерти доклад за причините за разпространение на вируса на СПИН в болницата в Бенгази, където са работили българките, каза още Бизанти. Очаква се днес съдът да разпита експертите. Според Бизанти тяхното призоваване може да означава, че на този етап съдът не е убеден в изводите от техния доклад, според който най-вероятно вирусът на СПИН е бил разпространяван умишлено, предаде БТА. До този момент исканията на защитата за доклад, изготвен от международни специалисти, остават напразни.

Междувременно стана ясно, че на изненадваща и държана в тайна визита в Либия е пристигнал зам. външният министър Феим Чаушев. Министър Ивайло Калфин обясни, че Чаушев е в Триполи за поредния кръг от четиристранните преговори между България, Либия, ЕС и САЩ. Чаушев е имал и двустранна среща с либийския зам. външен министър Абдул Ати ал Обейди и е посетил в затвора петте сестри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *