Търговският излишък на Китай за деветте месеца превиши рекордния за 2005 г.

За деветте месеца на настоящата година търговският излишък на Китай вече превиши поставения през миналата година рекорд за страната.

За периода излишъкът по търговското салдо е възлязъл на 110.9 млрд. долара спрямо 102 млрд. долара за цялата 2005 година, според изнесени днес правителствени данни.

Данните най-вероятно ще доведат до по-нататъшен политически натиск от търговските партньори на страната и особено от страна на САЩ за либерализация на валутната й политика, която според тях дава неконкурентни предимства на Китай.

За септември търговският излишък на страната е възлязъл на 15.3 млрд. долара, което е понижение в сравнение с рекордния за страната месечен излишък през август в размер на 18.8 млрд. долара.

Износът на Китай през септември е възлязъл на 91.64 млрд. долара, което е повишение от 30.6% на годишна база. Вносът през месеца се е повишил с 22% на годишна база до 76.34 млрд. долара.

Ръстът на износа и вноса превиши средните очаквания на анализаторите за повишение съответно с 28 и 22%.

Превесът на износа над вноса заедно със значителните инвестиции в страната продължават да са в основата на големия ръст на китайската икономика, която през второто тримесечие регистрира ръст от 11.3% и стана страната с най-голям ръст в света за периода.

В усилията си да забави икономическия ръст китайското правителство предприе серия от административни действия, които все още обаче не са напълно ефективни.

От април централната банка два пъти повиши равнището на краткосрочните лихви, като предприе и други рестриктивни мерки, свързани с продажбата на земя и ограничаване на кредитната активност.

Известно забавяне обаче се наблюдава в индустриалния сектор. Индустриалното производство през август се е повишило с 15.7% на годишна база, което бе най-слабият му ръст от 17 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *