Търговци рекетират фермери за оферти

На нов вид рекет са подложени фермерите, които имат спечелени проекти по европейските програми, алармират ужилени, пожелали имената им да не се цитират. Заради многото гафове по програма САПАРД, сега проверяващите от новото ръководство на фонд „Земеделие“ са затегнали режима и ровят всеки документ, пише в. Стандарт. Срещу добрата практика обаче веднага бе изфабрикуван нов трик за изнудване на фермерите. В предишните години измамни консултанти притискаха хората от селата с искания да получат тлъста комисиона от субсидията по САПАРД срещу обещание, че съответният проект 100 процента ще бъде одобрен. Сега в рекета са се включили и недобросъвестни доставчици на земеделска техника, инсталации и други машини. За да няма далавери със завишени цени на съответното оборудване, при подаване на документите се изисква кандидатите да представят по 3 независими оферти за всеки актив на стойност над 15 000 евро.
При разглеждане на проектите експертите звънят не само на избрания доставчик, но и на пренебрегнатите, които трябва да потвърдят цените в офертите си. Някои търговци са се изхитрили и поставят условия на кандидатите, за да предоставят изискваната от фонда информация, оплакват се фермерите. Рекетът за някои сложни инсталации стигал до 100 000 лева.
Като цяло фермерите трудно се справят с набавянето на съответните оферти, защото към документацията има изключително стриктни изисквания. Правилото е формално и често се заобикаля, твърдят специалистите в писането на проекти. Фермерите обикновено избират предварително доставчика, а той набавя комплекта оферти от свои познати в бранша. Така кандидатите се спасяват от опасността да бъдат рекетирани от недобросъвестни търговци, които са пренебрегнали в избора на техника.
Няколко браншови организации вече подготвят предложения до Министерството на земеделието за опростяване на документацията, с която се кандидатства по европейските програми. Фермерите предлагат да се използва примерът на Гърция и други европейски страни, където съответните проектни документи се изготвят от банките, които после участват и във финансиране на одобрените предложения.

standartnews.com
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *