Търсенето на американска пшеница нараства

Търсенето на американска пшеница нараства въпреки най-високите цени от 11 години на фона на недостатъчните световни запаси и опасенията, че суровото време ще продължи да понижава качеството и обема на реколтата в Европа, отбелязват анализатори и търговци, цитирани днес от Ройтерс.

Сушата е била причина за по-ниския добив на пшеница от ключови райони на Източна Европа, докато дъждът е забавил прибирането на реколтата във Франция и е понижил качеството и обема на реколтата, което е довело до исторически максимуми на цените.

Миналата седмица продажбите на американска пшеница за износ достигнаха най-високото си равнище от години, тъй като някои редовни клиенти купуваха повече от обикновено от страх, че цените ще продължат да нарастват, коментират анализатори, предаде БТА.

Някои нови или нередовни клиенти също изкупуваха американска пшеница поради недостатъчните запаси на техните пазари, допълват анализаторите.

Министерството на земеделието на САЩ съобщи, че миналата седмица са били продадени 2 077 500 тона американска пшеница за износ, което значително надхвърля прогнозите за 950 000 до 1 100000 тона. Продаденото количество включва 428 200 тона за Египет, 135 800 тона за Италия и 106 000 тона за Бангладеш. Тази азиатска държава не е купувала американска пшеница от 1999 година.

Според някои анализатори добивът на американска пшеница ще остане непроменен в близко бъдеще, а нарастващите цени могат да доведат до временно спиране на продажбите в очакване на още по-високи цени, посочва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *