Тютюнопроизводителите блокираха автомагистрала „Тракия”

Тютюнопроизводителите блокираха автомагистрала „Тракия” и в двете посоки точно над детелината при пловдивското село Труд, предаде „Фокус”.
Протестиращите се движат в посока София. По данни от охраняващата полиция е изпратено искане от тях до община Марица за блокиране на магистралата, но все още не са получи отговор дали е разрешено това. Засега протестът е мирен, полицията ги води, но не предприема никакви действия. Протестиращите са над 3000.
Кметът на община Марица също е при протестиращите. Пристигна и директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Тодор Чонов.
Хилядите тютюнопроизводители се събраха рано днес на разклона за Старосел на АМ „Тракия“. Протестиращите са от Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Ивайловград, Момчилград, Крумовград и други градове.
Те се заканиха, че няма да мръднат от АМ “Тракия“, докато не дойде премиерът и министрите на земеделието и финансите. Заплашиха, че ако тримата държавници не пристигнат днес, утре ще блокират не само магистралата, но и митниците в Свиленград и Илинден. В зоната на протеста има засилено полицейско присъствие.
Около 150 автомобили с тютюнопроизводители от общините Сатовча, Хаджидимово, Гърмен и Гоце Делчев пък протестират на ГКПП-Илинден. Това съобщи за агенция КРОСС Иван Сабахлъков – един от организаторите на протеста. Протестът днес е само символичен в подкрепа на протестиращите тютюнопроизводители от градовете Кърджали и Хасково, уточниха организаторите и добавиха, че за утре предвиждат да блокират ГКПП Илинден.
Основното искане на протестиращите е да се върнат миналогодишните премии за производителите – за едролистните сортове 3,15 лева за килограм, а за дребнолистните – 4 лева. Според представители на бранша, тенденцията досега е била цената да се качва с по няколко стотинки на година, а сега тя пада с около 60-70 на сто.
Управителният съвет на фонд „Тютюн” ще заседава днес във връзка с изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за 2009 г., съобщиха от земеделското министерство. На заседанието се очаква да бъде взето решение как и кога ще бъдат изплатени премиите. Решението ще бъде предложено за одобрение от министрите на заседанието им в сряда.
Ако след 30 юни 2010 г. видим, че няма влошено бюджетно салдо, премиите на тютюнопроизводителите за тази година ще бъдат изплатени. Ще се търсят и други начини за осигуряването на субсидиите и по-рано, каза председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева. При условие на невлошено бюджетно салдо с решение на Министерски съвет, ще бъдат заделени 80 млн. лв. за производителите на тютюн.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *