Увеличават се приходите в туризма

България е постигнала значително увеличение и на броя туристи, посетили страната, и на приходите в сектора през първите 10 месеца на туризма. Същевременно ръст има и при международните пътувания, като се очаква годината да завърши с поредно увеличение от над 4%.

Такива данни бяха представени във вторник по време на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм в София. Във форума, който е в партньорство със световната организация по туризъм към ООН, участие взеха над 100 делегати от чужди държави, включително 12 министри и заместник-министри в сектора.

Повече приходи в България

През 2016 г. България е регистрирала рекордно висок брой чуждестранни туристи и приходи от индустрията, съобщи при откриването министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. За първите 10 месеца постъпленията в сектора са за над 5.5 млрд. лв., което е с 14.7% повече от миналата година. Пристигналите туристи в периода са били 7.5 млн., а до края на годината се очаква да достигнат 8 млн., съобщи още Ангелкова, допълвайки, че 2016 г. е една от най-добрите години за сектора въобще.

Същевременно генералният секретар на световната организация по туризъм Талеб Рифай съобщи, че растеж има и на глобално ниво. Данните на организацията показват, че международните пътувания през 2015 г. са били 1.2 млрд., а до края на тази година нивото ще бъде надминато. Очакванията са секторът да постигне увеличение от 4.5%, каза още Рифай. По думите му в момента 7% от световната търговия и 30% от световните услуги се дължат на този отрасъл.

За връзката между туризма и културата

Основен акцент на срещата беше връзката между туризма и културата. Според Рифай, за да се изгради такава, е нужно както запазване на културното наследство, така и създаването на устойчиви и творчески стратегии в отрасъла и развиване на партньорство между туризма и творческите структури. Част от държавите декларираха, че вече започнали дейност в тази насока. Пред участниците във форума зам.-министърът на културата и туризма на Турция Хюсен Йаман съобщи, че на правителствено ниво в страната са определени четири насоки за развитие на културния туризъм – определяне на обектите за това, интегрирането на сектора с други творчески сектори, както и международно сътрудничество и реклама. Според секретаря на румънското министерство на туризма Михаела Врабете трябва да бъдат положени целенасочени усилия за привличането на малки местни общности в развитието на туристическия продукт в страните. Подобно мнение изрази и представителят на Националната туристическа организация на Сърбия Мария Лабович, според която местните общности невинаги осъзнават ролята си в този процес, информира capital.bg. По време на форума генералният секретар по туризъм на Гърция Йоргос Циалис съобщи, че страната работи по развиването на алтернативни форми на туризма, като например медицинския и спа туризъм, както и че е необходимо туристическите продукти да се диверсифицират и спрямо интересите на потенциалните туристи.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че участието на правителствата и изготвянето на политики на най-високо държавно ниво са необходимо условие за развитието на сектора.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *