Инвестиции за 150 млн. евро в млади и растящи компании

Нови фондове за дялови инвестиции в млади и растящи компании ще заработят стъпаловидно през следващите месеци

Те ще са с ресурс от 150 млн. евро и ще дойдат от вече върнатите средства по програмата Jeremie, управлявани от Европейския инвестиционен фонд. Първата порция от 50 млн. евро ще е налична за компании до седмици. Тя ще се разпредели към вече работещите фондове като Eleven, LauncHub, Neveq, Black peak и Empower. Те ще могат да вложат ресурс както във вече избраните дружества, така и в нови проекти. В близките месеци ще започне подбор и на мениджъри за два нови продукта – за R&D и рискови инвестиции, където ще бъдат насочени 80 млн. евро. Тук инвестицията е от порядъка 1-5 млн. евро срещу което фондът ще взима миноритарен дял. Реално компании ще могат да получат това дялово финансиране след около година.

Последно през 2018 г. ще се структурира регионален финансов продукт за растящи дружества, които търсят инвестиции от порядъка 5-15 млн. евро. Различното тук е, че фонд мениджърите ще трябва да набавят и частен допълнителен ресурс и че ще работят едновременно в България и Румъния. При новата порция фондове условията ще са по-гъвкави, защото ще се ползва рециклиран ресурс, а не публичен (първите бяха еврофондове).

Новината беше съобщена от представители на ЕИФ и българското икономическо министерство на единадесетата годишна конференция „Сделки и инвеститори“ във вторник. Събитието се организира от „Капитал“ съвместно с Kinstellar, Уникредит Булбанк и PwC. Партньори на форума през 2016 г са JEREMIE, Axxess Capital, „Елана“ и Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране.

Реално тези 150 млн. евро ще запълнят вакуума в индустрията, който настъпи в края на миналата година, след като средствата по програма „Конкурентоспособност“ бяха изчерпани и фондовете не сключваха нови сделки. А именно те бяха сред най-активните участници на пазара напоследък.

Средни сделки

Точно малките и средните сделки са доминирали пазара през последната година и така ще е и в бъдеще, прогнозираха участниците в конференцията. Другият общ знаменател е, че преобладават местни купувачи, а интересът от страна на чуждестранни инвеститори ще продължи да бъде по-умерен и по-предпазлив.

Сред основните очертана от участниците тенденция е и растящият брой на сделките, които се сключват между играчи в различни сектори, като очакванията са тя да се запази и през 2017 г. В следващите месеци една от водещите теми на пазара ще бъде и консолидацията в някои сектори, като например финансовият. Атрактивни за инвеститорите ще бъдат и компаниите, чиято дейност е в областта на индустрията, транспорта, технологиите и др. Като цяло прогнозите са за увеличаване в броя на сключените сделки, но запазване на относително непроменен спрямо 2016 г. общ обем на пазара. От ключово значение за своевременното приключване на някои от подготвяните в момента сделки ще е развитието на политическата ситуация в страната след оставката на втория кабинет „Борисов“. Това със сигурност е валидно за концесията на летище София.

На фона на рекордния брой провалени сделки по сливания и придобивания (M&A) в глобален мащаб през 2016 г. за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) трудно може да се очертае такъв тренд, но характерното е, че размерът на сключваните сделки се свива, коментира управляващият съдружник на PwC за Югоизточна Европа Божидар Нейчев. Това се дължи както на все по-широкото разпространение на технологиите, така и на засилените регулации в различни сектори на икономиката, а също така и на появата на нови бизнес модели.

„Нашият регион продължава да бъде сред актрактивните, като все още има доста активи, които се продават, макар и по-голямата част от тях да са в страните в северната част на региона като Полша и Чехия“, посочва Нейчев. Той припомня, че за изминаващата 2016 г. в България е имало минимален брой сделки на стойност над 100 млн. евро, а дори и в сегмента 20-50 млн. евро не е имало толкова сделки, колкото би могло да се очаква. Вместо това активността е в по-ниския сегмент – 5-10 млн. евро, като предстои да се види дали това ще се запази като устойчив тренд и в следващите години.

Наличието на такива сделки е добра новина, тъй като макар и обикновено да остават извън радара на медиите и на редица институции, подобни транзакции, които са много по-податливи на промени в конкюктурата, са точен индикатор за това как се развива пазарът, смята Илко Стоянов, който е партньор в българския офис на адвокатското дружество Schoenherr. „Нашият опит е, че такива сделки на стойност 1-5 млн. евро продължават да се случват и тази тенденция по-скоро се засилва“, посочва той.

Наличието на множество малки сделки, които се случват на пазара, се дължи до известна степен и на създадената в редица малки сектори специфична екосреда, както и на все по-достъпното финансиране, включително и банково, с което те могат да се осъществяват, посочва от своя страна Таня Карагеоргиева, директор „Инвестиционно банкиране“ в Уникредит Булбанк. „В началото на годината наблюдавахме по-малки сделки на пазара, но в това, което виждаме като подготовка и ще приключи през 2017 г., виждаме и няколко по-големи и значими сделки“, споделя тя.

„Като цяло в региона на Югоизточна Европа (ЮИЕ) тенденците са сходни – в страни като Сърбия и Хърватия също има единични големи сделки, докато по-широкия регион на ЦИЕ, включващ Полша, Чехия, Словакия, Унгария, определено интересът е по-голям, но все повече и повече инвестититори се обръщат към ЮИЕ в търсене на повече предизвикателства, по-голяма възвращаемост или разширяване на диапазона си“, обобщава регионалните различния и вицепрезидентът „Инвестиционно банкиране“ в Citigroup за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка Пламен Радков, който е базиран в Лондон и има фокус върху България и региона на Балканите.

Накъде ще гледат инвеститорите

„Пазарът през 2016 г. е доминиран от сделки с недвижими имоти и очакваме през 2017 г. този сектор отново да привлече значителни инвестиции“, коментира старши мениджърът „Консултантски услуги“ за Югоизточна Европа в „PwC България“ Георги Цонев. Друг сектор, който според него и колегите му ще бъде сред двигателите на М&A пазара през следващата година, е финансовият, като активност се очаква „в цялата палитра – банки, посредници, компании за събиране на вземания, застрахователи и т.н.“. Индустрията също ще продължи да се радва на инвеститорски интерес, като това се отнася особено за машиностроенето, където на българския пазар работят доста компании, които са иновативни и имат нужда от партньори и инвеститори, които да им помогнат да пораснат, смята мениджърът. Сред атрактивните сектори по думите му ще бъде и транспортът и логиститката.

Здравеопазването, където през изминалата година се случи една от знаковите за България сделки – придобиването на болница „Токуда“ и веригата „Сити клиник“ от турската Acibadem, също вероятно ще остане сред атрактивните за чуждестранни инвеститори. Интерес ще привличат и компании с дейност, насочена към различни потребителски стоки, търговия на дребно, енергетика, бизнес услуги и др.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *