Удря ни втора грипна вълна

Вирусите повалят деца, които са били излекувани през януари

РАЗГРАД. Втора грипна вълна пълни болниците, алармираха лекари. Вирусите вилнеят с нова сила и повалят хора, които вече са били излекувани от заразата през януари, съобщи шефката на разградската клиника д-р Ангелина Миткова. Най-често повторна жертва на грипната епидемия стават деца и пенсионери. В момента всички отделения в болницата поддържат легла с грипно болни. В много от коридорите лежат хора с температура 39-40 градуса, с болки в ставите и отпадналост, която им пречи да се повдигнат от постелята, обясниха лекари.

За повторната грипна вълна вина има и закъснялата грипна ваканция, категорични са разградските медици. Те припомнят, че учебните занятия в областта продължиха седмица след като санитарните власти обявиха епидемия. В това време вирусът плъзна по училищата и детските заведения и сега мало и голямо търси лек в болницата, твърдят лекарите.

Грипът „Уисконсин“ не повтаря, защото организмът създава имунна защита срещу него, коментира за „Стандарт“ д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел „Надзор на заразните болести“ в здравното министерство. Той обаче обясни, че е възможно да вилнеят други респираторни вируси. Хората, които вече са карали грип, са с понижен имунитет и лесно могат да ги пипнат. Повече витамини и силна храна препоръчват докторите.

Станка Христова

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *