Украинската криза продължава да стимулира търсенето на злато

Златните фючърси поскъпнаха в предходната седмица, тъй като търсенето на сигурни активи се засили на фона на засилващото се напрежение между Русия и Украйна. За петте работни дни златото повиши цената си с около половин процент, завръщайки се над 1 300 долара за тройунция.

Жълтият метал с доставка през юни приключи петъчната сесия с ръст от 0,79 на сто до 1 300,80 долара за тройунция. По-рано през сесията златото поскъпна до дневен връх от 1 305,20 долара за тройунция – най-високото равнище от 16 април.

Загрижеността относно развитието на конфликта между Русия и Украйна ескалира в петък, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че Вашингтон е готов да засили санкциите си спрямо Москва. Западът обвинява федерацията за организиране на сепаратисткия бунт в източната част на Украйна, който по думите на Кери цели анексиране по подобие на развитието в Крим.

С последното си поскъпване златото потвърди разглеждането си като сигурно убежище, което все още се ползва с особена доза доверие във времената на геополитически нестабилности.

В същото време пазарните участници продължават да следят отблизо данните за американската икономика, търсейки сигнали за бъдещето на паричната политика на Федералния резерв.

Американското потребителско доверие нарасна до деветмесечен връх през април, добавяйки нов сигнал, че икономиката се подобрява.

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет достигна 84,1 пункта през април в сравнение с отчетените 80 пункта през март. Анализаторите очакваха по-лек ръст до 83 пункта.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са увеличили леко бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 22 април. Нетните залози достигнаха 90 572 договора в сравнение с 90 138 в предходната седмица.

Същевременно среброто с доставка през май леко поскъпна с 0,02% до 19,69 долара за тройунция в петък. За цялата изминала седмица металът добави 0,45%.

Контрактите върху медта с доставка през май пък поскъпнаха с 0,13% до седемседмичния максимум от 3,124 долара за паунд. Спрямо седмица по-рано цената на червения метал се покачи с 2,72% на фона на засилването на търсенето от Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *