Чакаме бум на местен газ през 2016 година

Рекорден добив на местен газ очаква България през 2016 г. Тогава от находища в страната ще се добиват 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво годишно или една четвърт от потреблението.

Това е записано в плана за развитие на държавната „Булгартрансгаз“ за периода 2014-2023 г., пише в. „Труд“. Предстои той да бъде одобрен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според нея бум на местните добиви ще има още през 2015 г., когато те ще са 800 млн. куб. метра, предаде БГНЕС.

В стратегията „Булгартрансгаз“ разглежда само две сигурни местни находища на природен газ – на британската „Мелроуз“ край Каварна и на канадската „Дайрект Петролиум“ край Ловеч. Най-големи надежди се възлагат на второто находище. Прогнозите са, че там има залежи от 22 млрд. куб. метра. Добивът обаче ще стане възможен едва през 2015 г., когато находището ще бъде свързано с местната газова инфраструктура. Сега до него няма тръба, а и то е в процес на разработване. В същото време се очаква изчерпване на находището край Каварна. През 2013 г. там са добити 227 млн. куб. метра.

Прогнозите са, че до две-три години количеството ще нарасне двойно, но след това ще започне да намалява. През 2013 г. използваното синьо гориво е било 2,8 млрд. куб. метра. От тях 90,2% са внос от Русия, а едва 277 млн. куб. метра – местен добив. За сравнение през 2011 г. от общо внесени почти 3 млрд. куб. метра синьо гориво, 14,6% идваха от черноморските ни находища и това се считаше за рекорд.

Според плана на „Булгартрансгаз“ дружеството ще вложи близо 1 млрд. лв. в нова газова инфраструктура до 2023 г. Парите са за свързването на „Южен поток“ и бъдещите газови връзки с Румъния, Турция и Гърция към мрежата на страната, за разширяването на хранилището край Чирен, модернизация на компресорните станции и газопроводи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *