Украйна затвори газопреносната си мрежа

Руският газ за Европа не тече в Украйна – украинските кранове на входа в газотранспортната система на републиката са затворени, съобщи на Агенцията за газова информация източник от международната комисия за мониторинг, цитиран от агенция Интерфакс.
Киев, от своя страна, призна минути по-късно, че е блокирал доставките на руски газ за Европа заради „неприемливите условия за транзита“, наложени от руския газов гигант „Газпром“, съобщи говорителят на украинската държавна компания Нафтогаз Валентин Землянски, цитиран от АФП.

„Газпром“, в 10.00 ч. московско време, е започнал за подава газ за компресорната станция „Суджа“ в посока Украйна.

В момента налягането в газопроводите на „Суджа“ е нараснало до 75 атмосфери. В същото време разходът на газ на входа на газопреносната система на Украйна е равен на нула.

Това означава, че от страна на Украйна входните кранове са затворени.

Заявката на „Газпром“ за транзит на 76,6 милиона куб.м. газ през компресорната станция „Суджа“ за станцията „Орловка“ е провокация и е нереална за изпълнение,обяснява действията на Украйнаупълномощеният представител на украинския президент по въпросите на енергийната сигурност Богдан Соколовский, цитиран от агенция Интерфакс.

Състоянието на газопреносната мрежа на Украйна на границата с Русия може да бъде достоверно оценено само в обединеното диспечерско управление на „Нафтогаз Украйна“, но там международни наблюдатели не са допуснати, добави източникът на агенцията.

Заместник-председателят на управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев определи като „невероятни“ действията на Украйна, която по думите му, въпреки подписаните договорености, така и не е отворила газопреносната си система за транзита на руски газ за европейските потребители, предаде ИТАР-ТАСС. Той предположи, че действията на Киев се дирижират от друга страна.

Още вчера ние вярвахме, че вратата за руския газ в Европа ще бъде открита, но, изглежда, украинците даже не са планирали да отворят своята система“, отбеляза Медведев. Заместник-председателят на управителния съвет на „Газпром“ не може да обясни действията на Киев.

През декември Украйна и САЩ подписаха Харта за стратегическо партньорство. В нея се посочва, че Вашингтон ще помогне на Киев в развитието на украинската енергийна инфраструктура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *