Украйна планира да увечили 3-5 пъти цените на газа за домакинствата

Тарифите за газа, доставян за жителите на Украйна, може да се увеличат 3-5 пъти, заяви ръководителятна украинската газова компания „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

„Правителството разглежда въпроса за повишаване на цената на газа… Говорим за повишаване от 3-5 пъти. У нас цените за потребителите са неоправдано ниски“, отбеляза той, цитиран от ТАСС.

По думите му новите стойности ще се определят въз основа на среднопретеглената цена на вноса.

Андрей Коболев все пак добави, че не е взето окончателно решение. В допълнение той каза, че хората, които по обективни причини не могат да плащат по новите цени, ще могат да кандидатстват за субсидии.

„Нафтогаз Украйна“ очаква, че цената на руския газ за дружеството през първото тримесечие на 2015 г. ще бъде по-малко от 340 долара за 1 000 куб. метра.

Според Коболев причина за това може да бъде тенденцията за намаляване на цените на глобалния енергиен пазар. В допълнение той отбеляза и сезонните колебания в стойностите, особено през лятото, когато консумацията е значително по-ограничена.

В началото на декември Юрий Продан, който по това време беше министър на енергетиката на Украйна, заяви, че в зависимост от метеорологичните условия Киев планира да закупи до 1 млрд. куб. метра газ от Русия през първото тримесечие на 2015 г.

Според него Украйна ще направи поръчки въз основа на „нуждите“ на страната. В съответствие с подписаните протоколи и споразумения между „Нафтогаз“ и „Газпром“ страната може да закупи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *