Един грък заплашва Европа

Събитията в Атина грубо разрушиха илюзията, че на гърците им предстои тихо десетилетие на колониално лечение и дългово крепостничество.

В настоящата ситуация е много вероятно Алексис Ципрас да бъде избран за министър-председател на Гърция в края на януари. Неговата лява партия СИРИЗА обеща публично, че ще свали режима на Тройката кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ, ако не получи каквото иска, пише The Telegraph.

Инвеститорите в Лондонското Сити са убедени, че Ципрас е по-лош от комунистите и че веднага ще спре да следва меморандума, подписан с Тройката, който доведе Гърция до продължила 7 години депресия, 25.9% спад на брутния вътрешен продукт и една от най-тежки икономически кризи в Европа от 30-те години на XX век насам.

Ципрас едва ли е някакъв гръцки вариант на Мао, но това не променя факта, че правителството му ще престане да следва спасителния план „от първия си ден на власт“.

В тази ситуация не може да има двама победители. Или Гърция ще бъде принудена да напусне еврозоната, или Европейският съюз ще капитулира.

СИРИЗА обаче изглежда готова да поеме този риск, като през октомври предупреди, че страната трябва да бъде „готова за изпълнение на своята прогресивна програма извън еврозоната“.

Ципрас очевидно залага на това, че лидерите на ЕС, което означава Ангела Меркел и Волфганг Шойбле в Германия, ще отстъпят и няма да посмеят да рискуват целостта на валутния съюз.

А залогът е огромен. До този момент Гърция е получила в рамките на спасителните програми заеми в размер на 245 млрд. евро.

Часовникът вече тиктака. Гърция трябва да изплати 6.7 млрд, евро към Европейската централна банка през юли и август. Самият Ципрас очаква напомняне от ЕЦБ, за това, че страната му се нуждае от 40 млрд. евро за стабилизиране на банковата си система. Напомняне, зад което ще стои прикрита заплаха от повторение на случилото се в Кипър.

Лидерът на СИРИЗА обаче едва ли ще отстъпи при първото появило се препятствие по пътя му. Неговата позиция е, че ЕЦБ купува гръцките облигации не, за да помага на Гърция, а за да не допуска нова финансова криза в еврозоната.

Планът на Ципрас е като игра на покер с изключително високи залози, но както знаем от мемоарите на бившия член на борда на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги, през 2012 г. Меркел е обсъждала изваждането на Гърция от еврозоната. Единството, което е накарало германския канцлер да отстъпи, са били вероятните последствия за дълговете на Италия и Испания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *