Държавата си търси парите от КТБ

Водят се разговори с определени фирми за проследяване и разследване на операции с активи на КТБ, довели до отрицателния капитал на банката и отнемането на лиценза. Това стана ясно от думите на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков в „Седмицата“ на Дарик.

Той каза, че в новия закон е залегнало седем работни дни след затваряне на банката вложителите да имат достъп до парите. В контекста на КТБ Миленков заяви, че при подобна ситуация в бъдеще Фондът може да реагира за този кратък период от 7 дни, но предизвикателството би било финансирането.

По отношение на предложенията за законови промени на Реформаторския блок, сред които за назначаване на член на Фонда за гарантиране на влоговете по предложение от Народното събрание и контрол от парламента при осребряването на активите на банката, Миленков каза:

„Аз се запознах с това предложение на Реформаторския блок. Като цяло имаме сходно разбиране като Фонд там. Там се цели по-голяма локация на правомощия, които е имал председателят към Управителния съвет, цели се по-голяма прозрачност. Що касае за този конкретен елемент – за предложение на НС за член на Фонда и съответно почти перманентен контрол, ние считаме, че това не е много удачно, защото в един момент може да се говори за някаква политическа намеса в този процес. Само в тази част ние не подкрепяме“.

Главният урок от случая с КТБ трябва да се търси на две места, каза Миленков. По думите му на първо място в самия бизнес модел на КТБ. „Четейки по медиите информацията, която излиза и четейки позицията на БНБ, докладите на одиторите, които БНБ публикува, разбира се, някакви извадки от тях, става ясно, че бизнес моделът, който банката е следвала, е много различен от модела, който следват банките в България. Това беше признато от всички“, каза председателят на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Миленков изтъкна, че от друга страна самият бизнес модел, който не е бил устойчив, е бил съчетан и с липсата на адекватен надзор. Шефът на Фонда за гарантиране на влоговете подчерта, че последното не е негова констатация, а го казва прокуратурата, която е повдигнала две обвинения на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е отговарял за надзора.

Над 2,25 млрд. лева от влоговете в КТБ са изплатени към момента на 60 000 вложители в КТБ от общо 240 000, заяви Миленков. На въпрос каква част от тях са изплатени в брой, Миленков каза, че официални такива данни няма, но според обратната информация от банките става дума за 1,5-2%, което по думите му е минимален процент. Според него хората продължават да предпочитат да оставят парите си в банковата система. Няма данни за злоупотреби до сега, затова председателят на Фонда апелира към вложителите да не се сърдят, когато минават през процедура, която им се струва тромава, защото е за тяхната лична сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *