„Умна“ София на хоризонта

Интелигентно мислене, интелигентни решения, интелигентна среда на живот. „Готови ли сте за промяна?“, питат от IBM България. Технологичният гигант подема амбициозното предизвикателство с помощта на иновативни технологични решения да построи една по-интелигентна планета.
Целта е в основата на иновативната глобална платформа „A Smarter Planet“, която IBM обяви, че започва да внедрява и у нас, за да превърне България, и в частност София, в едно по-интелигентно, по-спокойно и приятно и място за живот.
Интелигентните технологичните решения на IBM са под шапката на концепцията „smart city“ – „умна“ система за управление на трафика, сигурността и обслужването в градска среда.
Прогнозите сочат, че през 2050 година около 70% от световното население ще живее в градовете. Това означава, че ежегодно ние добавяме на планетата еквивалента на 7 града с големината на Ню Йорк, заключват от IBM.
Американската компания е разработила интелигентни решения в 21 сектора – Трафик, Енергия, Храна, ИТ инфраструктура, Търговия, Количество информация, Стимулиране на инвестициите, Банки, Телекомуникации, Горива, Здравеопазване, Градове, Вода, Обществена сигурност, Сгради, Работа, Железници, Продукти, Образование и Правителство.
Задръствания, смог, лошо обслужване, надписани сметки, чести аварии… Тези проблеми са достатъчни, за да обяснят изнервеното ежедневие на градския човек. В посока на тяхното разрешаване е нестандартният подход, който IBM предлага.
Трафикът, административното обслужване и здравеопазването са едни от най-болезнените проблеми и на София. Именно в тези сфери на първо време IBM България смята да фокусира своите пилотни интелигентни решения.
За целта ръководството на компанията в България започва серия от срещи с представители на бизнеса, местната и държавната власт, в които ще представи и дискутира възможностите за внедряване им в различни сектори.
Ако съчетаем наличната градска инфраструктура с интелигентни технологии, можем да превърнем София в едно по-сигурно и по-добро място за живеене, категоричен е Александър Раков, генерален директор на IBM България. Проблемът не е в инфраструктурата, а в интелигентно й използване, счита той.
Целта е да се мисли на „входа“, т.е. не да се заменят или коригират съществуващи технологични системи, а да се въведе цялостна интелигентна концепция.
Така например, здравноосигурителна система реално не представлява „система“. Тя не успява да свърже диагнози, предоставяне на лекарства, медицински лица, застрахователи и пациенти – и така разходите излизат извън контрол, което вреди както на физическите лица, така и на институциите.
Благодарение на интелигентните мрежи енергийните компании могат да контролират потока от енергия, а потребителите могат да настройват уредите и нивото на използването наенергия в домакинствата си.
Интелигентни технологии биха могли да бъдат използвани и за моделиране и прогнозиране на наводнения, което ще помогне за навременна реакция от страна на държавните институции, както и превенция на този вид бедствия.
Последнитемогат да послужат и за моделиране на финансовия риск истройноуправление на паричните потоци.

Вече съществуват примери за реално прилагане на идеите на IBM по света.
Така например, в Стокхолм се използва „умна“ система за контрол на трафика, която намалява уличните задръствания с 20%, редуцира с 12% вредните емисии и увеличава драстично използването на обществения транспорт. Подобен система съществува и в Лондонското сити, където трафикът се „редуцира“ с фиксирана такса вход.
„Умни“ хранителни системи използват технологията RFID (радиочестотна идентификация), за да проследят птичето и друго месо от фермата през веригата за доставка до хладилните камери на магазините.
„Умните“ здравноосигурителни системи могат да намалят разходите за лечение с до 90%.
„Умни“ системи преобразяват енергопреносните мрежи, веригите за доставка и управлението на водите, както и помагат да се потвърди автентичността на лекарствените препарати и сигурността при обмен на валута.
Отвъд чисто технологичните и финансови пареметри на предлаганите от компанията интелигентни решения обаче стои необходимостта от обществено одобрение и политическа ангажираност към идеята.
От една страна стои открит въпросът доколкобългарите сме отворени към подобни иновативни предложения, предвид присъщияни консерватизъм. Истината е, че българинът все още не е достатъчно „интелигентен“ за да прегърне подобни интелигентни решения.
От другата страна на проблемаса бизнесът и представителите на местната и държавната власт. И тук спънки не липсват.
Властимащите и фирмите се чувстват комфортно в настоящия хаос. Подобни интелигенти решения предполагат прозрачност, а последната съвсем не се нрави в тези среди.
Недотам „интелигентна“ е и наличната градска инфраструктура. Така например, евентуални ограничения с оглед контрол на трафика в София предполагат възможност за избор на алтернативен маршрут или транспорт, а последните не винаги могат да бъдат гарантирани.
Тези факти съвсем не бива да обезверяват подобни амбициозни решения. Напротив – Българияспешно се нуждае от нов курс на мислене, който даформира качествено нов обществен ред.С подобни инициативи може само да се доближим до удоволствието един денда заживеем по-интелигентно, в по-подредена,сигурна и спокойнаградска среда.
Има огромно поле за позитивна промяна в света. Ние имаме ресурсите да я осъществим. Нека изградим една по-умна планета, призовават от IBM.
Екипът на Expert.bg пожелава успех на инициативата. През идващите седмици, ще ви информираме повече за конкретните решения, които компанията предлага в името на една по-интелигентна планета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *