Умните пари отново са на борсата

Ако средните лихви по депозитите в България са около 4%, подобна доходност на Българската фондова борса се реализират за ден или два. Справка на Profit.bg сочи, че капиталовият пазар е на трето място в света по ръст от началото на годината. И то след като през 2013 г. успяхме да постигнем ръст от 42%, с което заехме първата позиция в Европа.

На Българска фондова борса отново се правят пари

От началото на годината основният индекс на гръцката борса е добавил близо 11%, докато SOFIX е нараснал с около 6.7 на сто. Португалия е малко пред нас с 6.9 на сто, докато повишението на борсата в Австрия е около 5%.

Кои са най-поскъпващите емисии от началото на 2014 г.

Най-голям интерес от началото на годината има при Централна кооперативна банка, чиИто книжа са поскъпнали с 42 на сто. Сериозен ръст са реализирали още и акциите на Химимпорт (34%), както и Първа инвестиционна банка (30.8%), където инвеститорите очакват търгово предложение. Книжата на застрахователната компания Евроинс са добавили 14.5% от началото на годината, а Зърнени храни България отчита ръст от 13 на сто. Топливо и Стара планина Холд са останалите две от по-ликвидните дружества, чиито акции поскъпват с повече от 10% от началото на 2014 г.

Загубите също не са изключени

Въпреки че част от компаниите поскъпват драстично, книжата на други бележат понижения. Примери са акциите на Албена и Неохим, загубили съответно над 7 и 6 на сто от пазарната си оценка, докато Булгартабак Холдинг бележи спад от 4.76 на сто.

Едни от най-поскъпналите през 2013 г. книжа – тези на Юрий Гагарин и Холдинг Варна губят респективно 1.83 и 9.95 на сто от цената си само за седемте борсови сесии от началото на 2014 г.

* Материалът е с информационно-аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *