Шойбле хвали Гърция с „Реформите трябва да бъдат продължени“

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле обещава на Гърция предоставянето на допълнителна помощ, ако страната се придържа към всички договорки и продължи процеса на реформи.

„Ако Гърция изпълнила всички задължения до края на 2015 г. и постигне първичен излишък в бюджета, а след това има допълнителни финансови нужди, тогава ние сме готови да направим още нещо“, заявява финансовият министър пред германския вестник Rheinische Post. „Но това би било много по-малка сума в сравнение с досегашната помощ“, допълни министърът.

Дали ще има нужда от трети спасителен пакет, „ще видим в средата на годината“, каза още Шойбле. Сега Гърция следва „да отговори на дължимите задължения“. Атина вече е постигнала напредък в преодоляването на кризата.

„Никой не отрича, че Гърция е постигнала значителен напредък, по-голям, отколкото мнозина са смятали, че страната може да направи“, каза Шойбле. „Но те трябва да продължат със структурните реформи и да се съобразяват с договореностите“.

През 20120 г. Гърция бена ръба на фалита, а впоследствие получи масивна международна финансова помощ от партньорите си от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). Първата програма за помощ на стойност 110 млрд. евро бе последвана през 2012 г. от втора в размер на 130 млрд. евро. В допълнение частните кредитори на Атина опростиха дългове в милиарден размер.

Продължаващата в момента втора помощна програма приключва в средата на 2014 г. Но за втората втората половина на годината вече се очаква нова финансова дупка от 11 млрд. евро, както заяви гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Как тя ще бъде попълнена, засега не е ясно. Припомняме, че от началото на годината Гърция председателства Европейския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *