Унгарски почин: Върнете се у дома младежи, държавата ви дава по 320 евро на месец

Унгарското правителство въведе схема, която насърчава млади унгарци, емигрирали в чужбина, да се върнат в родината си. Властите предлагат на човек по 320 евро на месец, ако се върне в страната. Схемата „Върнете се у дома, младежи“ осигурява на младите емигранти и безплатен полет до Унгария, съобщи БНТ.

От края на април, когато е въведена програмата, предложението на правителството са приели около 800 души.

Със сумата от 320 евро в Унгария можеш да си свършиш повече работа, отколкото във Великобритания. Според уебсайта Нумбео средният наем за едностаен апартамент в центъра на Будапеща е около 270 евро на месец.

Тази седмица около 100 млади унгарци участваха в ден на отворените врати в Лондон, за да научат повече за новата схема.

Много източноевропейски страни бяха засегнати от „изтичането на мозъци“ в чужбина в търсене на работа и по-добро заплащане. Средната работна заплата в Унгария се равнява на около 630 евро, а във Великобритания – на около 2250 евро.

Правителството се надява паричните поощрения да обърнат тенденцията и да върнат младите и талантливи работници в Унгария.

По-рано тази година унгарският статистически институт съобщи, че през 2014 г. равнището на емиграцията е било 46%, отколкото предходната година. Емигриралите през 2014 г. са шест пъти повече, отколкото през 2009 г., а от статистиката уточняват, че реалният брой е още по-голям, тъй като много хора не уведомяват правителството, че напускат страната. Към 77 процента от емигрантите са на възраст под 40 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *