Универсална ваксина срещу грип може скоро да е факт

Представете си да се създаде ваксника, с която се имунизирате веднъж и повече не се занимавате цял живот. Вместо всяка година да се притеснявате от това дали ще пипнете поредния, нов и потенциално опасен грип, без да ходите за имунизация и т.н.

Това може би скоро ще е факт, сочи New Scientist, тъй като учените от два различни института напредват с изследванията си в тази насока.

Какво представлява грипът?

Това е вирус, „облечен“ във фалшиви протеини, които объркват нашата имунна система, за да могат да минат незабелязани покрай нея. Веднъж щом преминат, започва да действа истинският, потенциално опасен протеин под тях. Фалшивите протеини са това, срещу което е възможно всяка година да се имунизирате, давайки възможност на имунната си система да ги познае като пренасящи нещо вредно.

Но защо е необходима ежегодна имунизация?

Защото тези фалшиви протеини са различни всяка година – те мутират и имунизацията ви от предна година няма да позволи на имунната ви система да познае новите протеини.

Това, което учените се опитват да създадат, е универсална ваксина – такава, която ще позволи на тялото ви да разпознава направо протеинът на който и да е грип. Такава ваксина вече е създадена и успешно имунизира мишки срещу смъртоносни дози H1N1 и птичи грип. Когато учените опитват същото нещо при порове обаче, имунизацията не действа както трябва.

Имунната система на поровете работи по подобен на човешката начин и затова лекарите виждат, че има още работа, която трябва да се свърши, за да е успешна ваксината. Въпреки това, напредъкът е сериозен и може би скоро ще видим такава универсална ваксина в действие. Това би спестило много главоболия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *