УниКредито притежава чрез свързани лица дялове от ДЗИ и ДЗИ Банк

УниКредито Италиано С.п.А. е придобило чрез свързани лица 503 712 акции, представляващи 13,05% от капитала на ДЗИ АД и 12 414 300 акции (24,84%) от ДЗИ Банк АД, съобщи днес Българска фондова борса – София. Според съобщението прехвърлянето на акциите е станало на 17 ноември. УниКредито не притежава пряко акции от двете български дружества.

Това най-вероятно са пакетите, притежавани от Bank Austria Creditanstalt AG- Австрия. В началото на тази седмица успешно бе финализирана обмяната на акции между UniCredit и акционерите на HVB Group (93.93 процента от акционерите са приели офертата). В състава на HVB Group влиза и Bank Austria.

Bank Austria Creditanstalt AG придоби 10% от ДЗИ АД и 25% от ДЗИ Банк АД в средата на март тази година. Тогава Bank Austria записа акциите в търговския си портфейл и издаде едногодишни варанти на Dritter Markt на Виенската фондова борса. От банката тогава съобщиха, че списъкът на купувачите на варантите включва значими портфолио инвеститори от Европа и Великобритания.

По-късно през март стана ясно, че от австрийската банка са придобили още акции от ДЗИ и са продали част от акциите от ДЗИ Банк.

Днес акциите на ДЗИ се търгуваха на средна цена 77,71 лв., с 1,2% по-висока от вчера, а книжата на ДЗИ Банк се разменяха на 3,31 лв. средно, с 1,19 на сто по-ниско от сряда.

Новата UniCredit Group е представена от три банки в България – Булбанк, HVB Bank Biochim (“Ейч Ви Би Банк Биохим”) и Хеброс Банк, като общите активи на тези банки са 6,45 млрд. лв. (3,3 млрд. евро) към края на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *