Уорън Бъфет увеличава своите инвестиции в петролната индустрия.

Инвеститорът Уорън Бъфет закупи акции на стойност над 200 милиона долара на Occidental Petroleum (OXY) в периода 16-18 май, като общият брой закупени акции е 3.46 милиона. На 20 май, в четвъртък, Бъфет придоби още 1.2 милиона акции на OXY, като ценовият диапазон на всички тези покупки е между 58.11 и 58.66 долара за акция. Това прави Berkshire Hathaway на Бъфет голям дялов собственик в OXY, притежавайки приблизително 24.4% от производителя на петрол. Текущото му притежание включва 217.3 милиона акции, които са оценени на 12.7 милиарда долара. В предборсовата търговия на 21 май акциите на OXY поскъпнаха с 1.4% до 59.04 долара. Към момента, общият спад на OXY е около 12% спрямо скорошения връх, достигнат на 3 април, когато цената на акцията достигна 66.47 долара.

През последната година Berkshire Hathaway значително увеличи дела си в OXY, като постави фокус върху акции в ценовия диапазон от 57 до 61.50 долара. Въпреки че Occidental Petroleum отчете по-ниски от очакваните приходи за първото тримесечие на 9 май, спадът на цените на петрола и природния газ беше особено катастрофален за компанията. Приходите на OXY спаднаха с 13% до 7.26 милиарда долара през първото тримесечие, а печалбата спадна с 48% до 1.09 долара на акция. В допълнение, приходите преди данъци от петрол и природен газ намаляха с 36% до 1.6 милиарда долара, основно заради спада на световните цени на суровия петрол и природния газ в САЩ. Въпреки това, Уорън Бъфет заяви пред акционерите на Berkshire Hathaway, че няма никакви планове за придобиване на контрол върху OXY. Федералната комисия за енергийно регулиране даде на Бъфет и Berkshire Hathaway одобрение да придобият до 50% от наличните акции на OXY в август 2022 г.

Акциите на OXY се нареждат на пето място в индустриалната група „Нефт и газ – международна проучвателна и добивна дейност“ с композитен рейтинг 30. Рейтингът на относителната сила е 34, а на печалбата на акция – 25.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *