Какво предвиждат българските данъчни закони за криптовалутите и какви изменения да очакваме?

В България все още липсват специализирани закони, които да регулират криптоиндустрията. От 2018 г. се прилага директива на Европейския съюз, която регулира криптовалутите чрез съществуващите закони, но в момента има предложение за промяна на законодателството. Според Европейския банков орган виртуалната валута е вид нерегулирана цифрова валута, която не е издадена или гарантирана от централна банка, но се приема от физически и юридически лица като платежно средство, може да се прехвърля и търгува по електронен път.

Националната агенция по приходите (НАП) в България използва термина „виртуални валути“ за криптовалутите, които счита за платежни средства и следователно при продажба или замяна на тези активи са данъчно облагаеми. Независимо къде се съхраняват или изразходват печалбите от криптовалути, те трябва да се декларират пред НАП. Търговията с криптовалути е освободена от данък върху добавената стойност (ДДС), освен в някои случаи. В данъчната декларация трябва да се отчетат само печалбите, реализирани по време на търговска дейност. Данъчната ставка за печалбите от криптовалути е 10% в България и не могат да се приспадат разходи, свързани с дейността.

За физически лица със статут на едноличен търговец, плащат 15% данъчна ставка за класифицирана като стопанска дейност, като могат да приспадат загуби и разходи за тази дейност.

Юридическите лица, подобно на дружествата, плащат данък върху печалбата от крипто търговия, като могат да приспаднат разходи и плащат данъчна ставка от 10%.

Печалбите от добив на криптовалути се облагат с 15% данък в България, като миньорите могат да приспаднат разходите за добив, включително разходите за оборудване и сметки за електроенергия, а данъците за социално осигуряване се прилагат въз основа на печалбите от добива.

При стейкинг се прилагат данъци в България, с данък при 15% върху печалбите, генерирани от него.

Отглеждането на добив, известно още като yield farming, включва предоставянето на криптовалути назаем на други лица и тази практика подлежи на облагане с 10% данъчна ставка.

Сделките с NFT варират в България в зависимост от ролята на данъкоплатеца, като данъчната ставка за създателите е 10%, като е възможно да се прилага и ДДС. Вторичните държатели са длъжни да плащат данъци единствено върху реализираните печалби от продажбите в процеса на търговия.

Министерството на финансите проведе обществена консултация относно предложени промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, включително въвеждането на изрични правила за облагане на доходите от криптовалути. Основното предложение е да се определи облагаемият доход от продажбата или обмяната на виртуални валути като сумата от печалбите, реализирани през годината, минус всички загуби, реализирани през годината.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *