Усвоили сме 76% от европарите за периода 2007 – 2014 г.

България е усвоила 76,2% от европейските фондове за стария програмен период 2007 – 2014 г. Това показва справка за изпълнението по европейските програми към 30 април 2015 г., данните от която са публикувани на Единния информационен портал на Структурните фондове на ЕС.

Резултатите показват, че до 31 декември 2015 г. страната ни ще трябва да побърза и да усвои близо една четвърт от всички европейски средства. В случай, че не се справи с това, разликата ще трябва да се компенсира от националния бюджет пише econ.bg.

От правителството на България и на още няколко държави-членки на Европейския съюз (ЕС) поискаха удължаване на срока за изпълнението на проектите с още половин година. Отговор от Брюксел все още липсва.

Към момента Европейската комисия е възстановила най-малко средства по оперативна програма „Околна среда“ – едва 60% от парите. Тези по ОП „Регионално развитие“ са 71%, а по ОП „Техническа помощ“ – 77,67%, допълва БГНЕС. Най-малко има да се наваксва при ОП „Развитие на човешките ресурси“, където от Комисията са признали близо 90 на сто от направените разплащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *