Русия отчете 1.9% спад на икономиката

Руската икономика се сви с 1,9% през първото тримесечие на 2015-а година спрямо година по-рано, съобщи Федералната статистическа служба на страната, предаде БНР.

Зависимата от петрола руската икономика се очаква да навлезе в рецесия през настоящата година за пръв път от 2009-а година насам с оглед негативния ефект от наложените от Запада санкции спрямо Москва, по-ниските цени на суровините и изтичането на капитали.

След растеж с 0,6% през 2014-а година, през тази година се очаква брутният вътрешен продукт на Русия да се свие с 3%, сочат прогнози на властите в Кремъл.

Министерството на икономиката обаче прогнозира, че руската икономика ще започне да се възстановява през следващата година, но редица анализатори и икономисти са по-скептично настроени.

Вчера Европейската банка за възстановяване и развитие посочи, че очаква икономиката на Русия да остане в рецесия и през 2016-а година и че това може да окаже по-голямо негативно влияние (спрямо предишните прогнози на ЕБВР) върху страните от Източна Европа и Централна Азия с които Москва има близки търговски и финансови връзки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *