Китай нареди на банките да продължат да финансират проектите на местните власти

Китай нареди на банките да продължават да подкрепят дори несъстоятелните провинциални проекти на правителството в опит да избегне рязко забавяне на икономическия растеж и да се справи с дълговете на местните администрации, съобщава Financial Times.

Централното правителство е наредило на финансовите институции да продължат да финансират проектите на местните власти дори и ако кредитополучателите не са в състояние да извършват плащания по главницата или по лихвите по съществуващите заеми.

Директивата, издадена съвместно от Министерството на финансите, банковия регулатор и централната банка, подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Китай на фона на рязкото забавяне на икономиката.

Изрично се забравяна на банките да прекъсват и бавят финансирането за всеки проект на местната власт, започнал преди края на миналата година. За всеки проект, за който плащанията по заемите са преустановени и кредитополучателите нямат възможност да погасяват дълговете си, банките се задължават да ревизират и удължат заемите.

Ако се окаже, че стартираните проекти не може да се довършат с отпуснатите кредити, банките ще трябва да търсят първо инвеститори от частния сектор, за да съберат нужните пари, и едва след това да се обърнат към администрациите.

Според анализатори решението на Пекин на практика неглижира проблема със задлъжнялостта на местните администрации, която се изчислява на 22 трлн. юана (3,54 трлн. долара). “Голяма част от местните власти имат проблем с платежоспособността, но Пекин би искал да се преструва, че те имат проблем с ликвидността и иска банките да поддържат кредитирането в напразната надежда, че кредитополучателите ще могат да изплатят дълговете си един ден”, коментира Чън Лон, икономист за Китай в консултантската компания Gavekal Dragonomics в Пекин.

„Това е малко като ситуацията в Гърция – Европейският съюз продължава кредитирането на Гърция с надеждата, че един ден икономиката ще се възстанови и този дълг ще бъде погасен“, допълва Лон.

Заради световната финансова криза Китай стартира програма за стимулиране на икономиката, която икономистите описват като най-мащабната в историята на паричната и фискална политика. По-голямата част от стимулите представляваха кредити от държавните банки за дъщерни дружества на местните администрации, за да реализират инфраструктурни проекти и проекти в сектора на имотите.

Последвалият строителен бум помогна за отскока на китайската икономика, но и доведе до колосален ръст на дълговете на провинциалните правителства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *