Училища затвориха, коли и влакове пълзят

Заради усложнената зимна обстановкабяха са затворени училища в отделни области на страната.
Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева, цитирана от БТА. По думите йне се е учило в учебни заведения във Варна, Добрич, Дуранкулак, както и във всички училища в Балчик, Девня и Тервел.
Затворени са били и училища в Силистра, Алфатар, Кайнарджа, Ситово, Дулово, както и две училища в Белослав. Не се е учило и в по едно училище в Шумен, Нови пазар, във Велики Преслав и в Ямбол.
Според заместник-министър Коджабашиева във вторник вероятно пътят към повечето от учебните заведения в тези области ще бъде разчистен и в тях ще има учебни занятия.
Автобус, в който са пътували учители, се е преобърнал в понеделник сутринта край село Главан, област Силистра, но няма пострадали. С микробус на „Гражданска защита“ учителите са върнати в Силистра, а авариен екип е изтеглил преобърнатия автобус.
Обстановката по железопътната мрежа в страната е усложнена и движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия, съобщиха от БДЖ. Към 15 часа в крайна гара са пристигнали със закъснение 3 международни бързи влака, 21 бързи влака и 36 пътнически влака. Закъсненията на международните влакове са средно от 70 до 374 минути
ТИР-овете, преминаващи през пътя Велико Търново – Русе се спират на КПП Велико Търново, съобщиха отАгенция „Пътна инфраструктура“. Причината е, че голяма част от тежкотоварните автомобили не са оборудвани с вериги.
От агенцията апелират за повишено внимание по пътя, тъй като в района на Полски Тръмбешимаше струпване на автомобили. Движението там бе затруднено от колона от над 100 тежкотоварни камиона, които са спрени, съобщиха на БТА дежурните в областното пътно управление. Камионите бяха спрени, защото са с летни гуми, и поради сложната обстановка в област Русе, където движението се извършва задължително с вериги, обясниха от пътната полиция. ТИР-овете вече се пропускат поетапно.
Колоната се е образувала, след като бе отворен за движение Прохода на републиката, и опашката от чакащи камиони заема десеткилометров участък между Полски Тръмбеш и с. Куцина, уточниха дежурните от пътното управление. Очаква се движението да се възстанови след спирането на снеговалежа и нормализирането на обстановката в Русенска област.
По направлението Русе-Бяла товарните автомобилите задължително трябва да движат с вериги.
Центърът за градска мобилност в София предупреди шофьорите да внимават, тъй като заради застудяването по улиците са се образували заледени участъци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *