Учителите ще избират между неограничен брой учебници

По всеки предмет вече ще може да има неограничен брой учебници. Занапред учителите ще избират не между три учебника, както досега, а измежду всички, които са одобрени от министъра на образованието. Това решиха окончателно депутатите, приемайки на второ четене текстове от новия училищен закон.

С промяната се слага край на дългогодишния дебат един, няколко или неограничен брой могат да бъдат учебниците по даден предмет. Занапред просветният министър ще трябва да одобрява без изключение всички подадени проекти за учебници, учебни комплекти и познавателни книжки, за които след оценка е установено, че отговарят на съответния държавен образователен стандарт. Предложенията на БСП по всеки предмет да има по един учебник и на ПФ – три учебника по общообразователните предмети и един за останалите, бяха отхвърлени.

Процедурата по оценяване на проектите за нови учебници ще се открива от просветния министър при няколко условия – след утвърждаване на нови учебни програми, когато нито един от одобрените учебници не е разпространен за началото на учебната година, когато при проведена процедура няма одобрен нито един учебник и др. Самите проекти ще се оценяват на два етапа – дали съответстват на държавния стандарт и дали са пригодни за прилагане в училище. На първия етап преценката ще се прави от оценители, определени от образователния министър. По предложение на Станислав Станилов от „Атака“ бе прието това да става съгласувано с председателя на БАН. Самите оценители не бива да са автори или издатели на внесени за оценяване проекти на учебници, нито на одобрени вече учебници по съответния предмет. Те трябва да удостоверят, че отговарят на тези и други условия с декларация. Второто „сито“ пък ще зависи от всяко училище и конкретните учители по предмета в него. Преди началото на всяка учебна година министърът ще качва списък с одобрените проекти на сайта на ведомството.

От ГЕРБ защитиха промяната с мотива, че многообразието от учебници ще даде възможност на учителите да изберат най-подходящите за своите ученици, ще стимулира конкуренцията между издателствата и оттам ще поддържа качеството на образованието. „Не е вярно, че на държавата ще й е по-евтино, ако има само по един учебник по предмет, защото учебниците ще са толкова, колкото са учениците“, аргументира се Стефани Михайлова от ГЕРБ. По думите й погрешни са и опасенията, че ще има затруднения при преместването на деца в ново училище, където се учи по други учебници, тъй като съдържанието се определяло от учебните програми, които са еднакви за всички. „Липсата на избор е предпоставка за монопол, по-висока цена и по-лошо качество“, коментира и шефката на просветната комисия Милена Дамянова. Проф. Светла Бъчварова от БСП пък контрира, че който е по-силен и мощен на пазара на книгоиздаването той ще спечели съответния проект. „И сега има одобрени близо 500 учебника, но това не е повишило успеха на учениците“, коментира тя.

„Какво хубаво виждате от неограничения брой учебници? В единия ще пише турско робство, в другия – османско иго, в третия – владичество или присъствие?“, попита Юлиан Ангелов от ПФ. Според него ситуацията в образованието ще стане като в здравеопазването – издателствата ще си играят собствената игра и ще лобират пред училищата, както фармацевтичните компании ухажват лекарите.

ИЗБОР

Учебниците, които се предоставят безплатно от държавата (до 7-и клас), ще се избират от учителя, който преподава по съответния предмет, след съгласуване с Обществения съвет на училището, в който влизат родители, представители на общината и др. За останалите учебници (на гимназистите) решаваща ще е думата на преподавателите по съответния предмет или модул.

ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Освен да присъстват в клас, да защитават авторитета на училището, да зачитат правата, честта и достойнството на другите, да носят ученическите си лични карти, да не участват в хазартни игри и пр. по предложение на Милен Михов от ПФ учениците се задължават да не ползват мобилните си телефони по време на занятия, както и да не възпрепятстват с поведението и постъпките си нормалното протичане на учебните часове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *