Учредена е Българска асоциация по връзки с инвеститорите

Българска асоциация по връзки с инвеститорите (БАВИ) е учредена в началото на септември, съобщиха от асоциацията. “Идеята за създаване на нова организация възникна след направения анализ на постигнатото до момента в областта на връзките с инвеститори в България, което се осъществяваше чрез Българския клуб на директорите за връзка с инвеститори,“ съобщи за Investor.bg Весела Тодоровска, главен секретар на БАВИ.

Това е втора подобна асоциация у нас, след като през юли бе създадена Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите, в която според нейния председател Даниела Пеева, членуват около 40 директори за връзки с инвеститорите.

Учредителите на новата асоциация (БАВИ) считат, че развитието на дейността връзки с инвеститорите в България трябва да продължи и са убедени, че тя може да има широко приложение и особено много да спомогне за привличането на инвеститори за българските компании и участието на такива в инвестиционни проекти. Организацията има за цел стимулиране на доброто представяне на емитентите на ценни книжа, чрез усъвършенстване на взаимоотношенията им с инвестиционната общност.

Сред членовете на БАВИ са директори за връзки с инвеститорите и специалисти ангажирани с дейности по връзки с инвеститорите – Богомила Христова – “Индустриален холдинг България” АД – председател, Ирена Мицова – “Оргахим” АД, Христина Василева и Петинка Колева – “Параходство БМФ” АД, Галина Ковачка – “Северкооп – Гъмза Холдинг” АД, Любомир Янков – ИД Надежда АД, Катина Пейчева – ИД “ОББ Балансиран Фонд” АД, Мария Ковачева – “Тракия Папир” АД, Владимир Христов, Бойка Самарджиева и Румяна Бурова – Булгартабак Холдинг АД, Венета Илиева и Светозара Стоянова – Българо-Американска Кредитна Банка.

В бъдещата си дейност Асоциацията ще организира мероприятия за обмен на информация, повишаване на квалификацията и обучение на практикуващите професията връзки с инвеститорите, сътрудничество с международната федерация по връзки с инвеститорите и подобните местни организации в другите страни, изготвяне на анализи, проучвания, стратегии, сътрудничество с КФН, БФБ, ЦД, инвеститори, медии, работодателски организации, инвестиционни посредници и банки, анализатори, и всички организации във връзка с привличане на инвеститори в България.

Една от първите инициативи на новата организация е да подкрепи ежегодната класация IR Global Rankings & Awards 2006. IR Global Rankings е най-обширната система за класация на уебсайтове за връзки с инвеститорите, корпоративното управление и обявяване на резултати и разкриване на информация.

Главен координатор на конкурса е MZ Consult, водеща консултантска фирма в областта на връзки с инвеститорите и финансови комуникации, заедно с JP Morgans – ADR Group, KPMG Independent Auditors, Linklaters and Real IR Magazine. Конкурсът се провежда в три главни категории: интернет страница (за връзки с инвеститорите), корпоративно управление и обявяване на резултати и разкриване на информация.

От: Румен Соколов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *