Годишно у нас се перат 300 млн. евро чрез банкови и финансови сделки

Триста милиона евро се изпират годишно чрез банкови и финансови сделки в страната, обяви директорът на Агенцията за финансово разузнаване /АФР/ Васил Киров пред членовете на парламентарната комисия за борба с корупцията, цитиран от Dnes.bg.

Около 30 на сто от тези пари са от измами, свързани с източване на ДДС, допълни той.

Киров посочи, че две банки са санкционирани, защото не са докладвали в Главна данъчна дирекция за случаи, свързани с изискванията на закона за пране на пари.

От 2004 година трезорите трябва да уведомяват данъчната администрация, когато при тях постъпват в брой суми над 15 хиляди евро.

Той добави, че АФР е в тясно сътрудничество с търговските банки и се обсъжда възможността експерти на агенцията да обучават банкови служители как да разкриват финансови престъпления.

Парламентарната комисия взе решение да се обърне към Министерство на финансите с искане да уведоми депутатите какви конкретни мерки ще бъдат взети с цел предотвратяване на източване на ДДС от бюджета. Депутатите настояват Министерство на финансите да посочи и необходимите законодателни промени за предотвратяване на възможностите за пране на пари.

Единадесет сигнала за корупция са постъпили в комисията за периода 1-17 октомври т.г. Сред тях са сигнали срещу кмета на Несебър и срещу кмета на община Долни Чифлик.

Постъпил е също и сигнал от председателя на Комисията по жалбите и петициите на гражданите Йордан Бакалов във връзка със случаи за неправомерна продажба на ведомствени жилища в центъра на столицата от областната управа на София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *