Фалиралите през 2009 г. банки в САЩ станаха 123

Броят на фалиралите американски банки от началото на 2009 година достигна 123, след като в края на работната седмица три банки обявиха фалит, предаде “Ройтерс“. Институцията, която гарантира банковите влогове, оцени, че фалитите ще й струват около 100 милиарда долара за периода 2009-2013 г. През тази година броят на банковите фалити достигна най-високото си ниво от 1992 година, когато са били затворени 181 финансови институции.
Анализаторът на банковата система Ричард Боув от Rochdale Securities заяви, че от 150 до 200 банки в САЩ няма да оцелеят до края на сегашната банкова криза.

Според него плащанията, които всяка финансова институция дължи на Федералната корпорация по депозитно застраховане, може да нараснат до такава степен, че да намалят с 25 на сто тяхната печалба преди данъчно облагане през 2010 година, предаде CNBC.

Друг известен финансов анализатор – Мередит Уитни, която предвиди, че инвестиционната банка Citigroup ще намали своя дивидент през 2008 година, заяви, че броят на банковите фалити в САЩ ще се учетвори през тази година и ще надхвърли 300 до края на 2009 година.

Нарастването на банковите фалити може да принуди Федералната корпорация по депозитно застраховане, която гарантира влоговете в банките, да се обръща все по-често към банки извън САЩ и частни фондове за дялово инвестиране, за да гарантира стабилността на банковата система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *