Фармацевтична сделка за много, много пари

Фармацевтичният бранш умее да създава сделки за много пари и за пореден път го доказва.

Най-големият производител на генерични лекарства в света Teva Pharmaceutical Industries Ltd. е отправил оферта за покупката на своя по-малък конкурент Mylan на стойност 40 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Офертата представлява 82 долара в брой и акции за всеки дял.

Сделката ще създаде истински гигант във фармацевтичната индустрия и генеричните лекарства – общите приходи на двете компании ще скочат до 30 милиарда долара годишно. Самата Teva очаква да спести 2 милиарда долара в следващите 3 години от оптимизация на процесите.

Гигантът Teva оперира и на българския пазар. Компания стъпва в страната през 2005 година, а от 2007 се регистрира под името Тева Фармасютикълс България ЕООД.

До момента дружеството е регистрирало в България 165 лекарствени продукта, като 90% от тях вече са част от позитивния списък на лекарства с рецепта, чиято стойност се покрива от здравната каса, здравното министерство и болниците.

По данни на IMS Health Тева Фармасютикълс България е най-бързоразвиващата се генерична компания в страната за 2010, 2011 и 2012 година. За 2012 година тя е на първо място по ръст на продажбите в стойност сред водещите 30 фармацевтични компании у нас, а по ръст на продадените опаковки е първа сред 50-те водещи компании в България.

По пазарен дял Тева Фармасютикълс България се нарежда на 21-о на целия пазар според данни на IMS Health.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *