ФЕД станал собственик на … мол

Близо 29-те милиарда долара, с които Федералният резерв на САЩ спаси миналата година инвестиционната банка „Беър Стърнс“, създадоха парадокс – централната банка се сдоби с пустеещ мол в покрайнините на Оклахома сити. Сега председателстваният от Бен Бернанке Фед притежава Crossroads Mall на кръстопътя между междущатските магистрали 244 и 35, включително бензиностанцията към него.

Всъщност молът е единственият имот, станал собственост на Федералния резерв след като федералните власти отпуснаха на банка „Джей Пи Морган Чейс“ милиардите, с които да купят „Беър Стърнс“, разказва Ройтерс.

Останалите милиарди са пръснати из невидими дялове от участие в стотици, може би хиляди имоти. Агенцията допълва, че е трудно да се разбере какво друго притежава Фед, защото такива данни не се публикуват. Единствената причина да се разбере за Crossroads Mall е, че той е бил обявен за притежание на нов собственик.

Случаят е илюстрация за разгорещените спорове относно намесата да централната банка в спасяване на провалили се частни банки. И без това към юли загубите от спасяването на „Беър Стърнс“ през март 2008г. бяха достигнали 3 млрд. долара. Сега Фед се оказва играч на пазара на търговски площи, който продължава да се срива.

Заемът за спасяването на „Беър Стърнс“ беше гарантиран с активите под контрола на банката, включително 5.5 млрд. долара търговски кредити, сред които е и този за банкрутиралият мол край Оклахома сити. За година и половина стойността на тези търговски кредити намаля до 4.4 млрд. долара. Crossroads Mall попадна в ръцете на федералните финансови власти през април със 77 млн. долара задължения и разбягващи се наематели.

Днес той се продава за 24 млн. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *