Фермери: Плащат ни по 8 ст. за кило домати

Министър Кабил обеща проверки за дъмпингов внос по борсите

Цените на доматите се сринаха катастрофално. За това алармираха производители от пазарджишкото село Братаница на среща със земеделския министър Нихат Кабил. Той бе на посещение в региона заедно с холандския си колега Корнелис Веерман.

Стопаните чакаха с часове двамата министри пред разсадника край селото, собственост на българо-холандската фирма „Вулланд трейд“. „Прекупвачи ни дават по 8-10 стотинки за килограм домати, а после ги продават 5-6 пъти по-скъпо“, жалваха се стопаните. Според тях причината е, че има масов внос на зеленчука от Турция. „Веднага ще разпоредя проверки в борсите в страната за цените на доматите и за дъмпингов внос“, обеща министър Кабил. Това щяло да стане след консултации с преработвателите, за да се защитят и техните интереси. Сега защитното мито за червения зеленчук е 40% от стойността на внасяното количество плюс 200 евро за тон, като към тази сума се добавя и ДДС. Така вносът на практика е неефективен, обясниха финансовите експерти на аграрното ведомство. Това важи за периода 1 юли-31 август. От 1 септември до 31 октомври митото е 60% и 298 евро на тон. Сега у нас са в сила максимално високи защитни мита, които налагаме като страна членка на Световната търговска организация. След като станем членове на ЕС, тарифите ще са много по-високи. Всеки производител, който внесе зеленчук в общността на по-ниска цена, му се налага по-висок налог, обясниха още от земеделското министерство.

Министър Кабил препоръча на фермерите да се обединят в сдружение, за да могат по-лесно да определят цените. За пример той даде хасковско село, където стопаните гледали най-хубавите у нас чушки.

Борислав Петров

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *