4600 превозвачи очакват фалити

Спешни преговори в Женева решават съдбата на ТИР конвенцията у нас

4600 български фирми за международни автомобилни превози на товари повече от денонощие тръпнат дали ще фалират само след седмица. Причината е заплахата на Международния съюз за автомобилен транспорт IRU да изключи България от Конвенцията TIR от 15 юли, както „Стандарт“ вече писа.

Забраната означава пълно блокиране на транспорта във и вън от България, коментираха от ловешката фирма „Перлини“ за БТА. Следват множество фалити най-вече на превозвачи, които са купили камионите си на лизинг с банкови кредити. От троянската фирма „Джи Ем“ коментираха, че целият транспорт ще се оскъпи извънредно много. Ще е нужна много повече документация, ще се искат банкови гаранции при превозите, след като те нямат застраховки. А пътят ще се удължи с дни.

Румен Велчев, собственик на транспортна фирма от Ловеч, допълни, че не знае какво ще стане след 15 юли, защото досега от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата АЕBTRI уверявали само, че нямало официално нищо и не се знаело какво ще става. Собственици на фирми заявиха, че са готови за стачка, ако АЕBTRI не изпълни задълженията си по Конвенцията TIR, защото фирмите нямат вина.

Тревожеха се и търговците, които също остават с вързани ръце, ако не успеят да превозят стоката си. Някои дори започнаха да търсят турски и румънски превозвачи.

В същото време държавните институции у нас гузно мълчаха. Никой не намери смелост да излезе с официална информация. Нито митниците, нито транспортното министерство, нито AEBTRI, която е гарант по всички продавани от нея TIR карнети за транзитен превоз на стоки. Вчера генералният директор на AEBTRI Пламен Цалков и председателят на управителния съвет на асоциацията Георги Петров заминаха спешно за централата на IRU в Женева. Командировката вероятно ще има положителен ефект, коментираха запознати. Разговорите с генералния секретар на IRU Мартен Марми продължиха до късно снощи. Дали заплахата България да бъде изключена от конвенцията TIR е отпаднала, не стана ясно до редакционното приключване на броя.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *