Фирмите ще трябва да декларират сделките си с офшорки и свързани лица

Фирмите, които през миналата година са сключвали сделки със свързани лица или с офшорки, вече ще трябва да ги декларират пред Националната агенция за приходите (НАП) с годишните си данъчни декларации. Това е изискването на нова справка номер 1 от приложение 4 към декларацията за 2013 г. Тя е утвърдена през декември с подпис на финансовия министър. На 10 март пък е публикувано указание на финансовия министър Петър Чобанов, което да внесе яснота по отношение на начина на попълване на новата справка. Причината от тази година да се изисква и информация за сделките със свързани лица и офшорни компании е, че те са рискови откъм данъчно облагане и данните са необходими за по-прецизна оценка на евентуално данъчно отклонение, обясниха от НАП.

Според данъчни експерти новата справка създава допълнителна административна тежест за фирмите и е проблем, че указанието идва през март, а срокът за деклариране е краят на месеца.

Кой какво ще декларира

Справката трябва да се попълни от фирмите, които през миналата година са сключвали сделки със свързани лица (както местни, така и от други държави) или пък с офшорни компании, като се декларира стойността на сделките независимо от момента на плащане. В указанието е посочено, че ако например една сделка е била само частично изпълнена през миналата година, се посочва само стойността на изпълнената част. Трябва да бъдат декларирани например продажби и покупки на стоки или имоти, на услуги, на търговски марки, патенти, права по лицензионни споразумения и ноу-хау, главници по заеми и други. Тази информация се декларира само ако лицата са били свързани или една от страните е била офшорна компания към момента на изпълнение на сделката, се пояснява в указанията на финансовия министър. Фирмите, които не са регистрирани по ДДС, трябва да впишат стойността на сделките с начислен косвен данък. Тези с регистрация трябва да отразят сделките без ДДС. Няма нужда да се обявяват получени от офшорна компания дивиденти.

Къде са проблемите

Всъщност няма законова промяна, която да налага новата справка. Част от информацията, която се изисква, пък може да бъде взета от годишните финансови отчети на компаниите.

Според Митко Стойков, който е данъчен мениджър в „EY България“, формално основание да се изисква нов вид справка от бизнеса в ЗКПО няма, но изискването следва тенденциите на ниво ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за по-голяма прозрачност при сделки с офшорни компании. „По-големият проблем е, че типично за администрацията указанието излиза в последния момент, без да се отчита ресурсът, който се изисква за прилагането му. Новото приложение към данъчната декларация предполага промяна в счетоводния софтуер на компаниите и повече разходи за данъчни консултанти“, допълва той.

Неясноти има и по отношение на декларирането на сделки със свързани лица. „Въпросът е, че счетоводното законодателство поставя различни критерии за свързаност в сравнение с данъчното. Но от указанието и от приложението не става напълно ясно коя информация трябва да се декларира и как, което ще затрудни бизнеса“, казва Стойков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *