Фирми заделят фонд “Подкупи”

$15 млн. струва депутатски глас в Полша, общинските чиновници най-корумпирани

Всяка компания от Централна и Източна Европа, в това число и България, дава 2,2% от бюджета си за подкупи. В Русия фирмите заделят за рушвети 3,7%. Това съобщи Чезари Трутковски от Съвета на Европа по време на откритата вчера в Албена Международна конференция „Антикорупция“. Тя се провежда в рамките на Третата годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 15 млн. долара е официалната цена за парламентарен глас в Полша, даде пример за корупция в страната си Трутковски. Шири се продажба на съдебни решения в полза на частни лица.

Местната власт е по-застрашена от корупция, смята Александър Сегер, също от Съвета на Европа. Най-уязвими са институциите, свързани с частния сектор, които издават лицензи, разрешителни, решения за глоби и санкции, обществени поръчки или спускат субсидии, каза експертът. Според него министърът може да бъде въвлечен по-малко в схеми на корупция от местен чиновник. От корупция е силно застрашена сферата на недвижими имоти и земя.

Корупцията е един от най-болезнените проблеми в България. Лошият имидж е за всички, а реалните носители стоят скрити някъде, каза изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Според нея спорът е къде е по-опасна корупцията – на централно или на местно ниво. Общините смятат, че горе са големите пари и многото сделки, но оттам препращат топката в кметствата, като заявяват, че корупцията засяга масово гражданите.

Кръстина Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *