„Фолксваген” пусна сайт, на който може да проверите дали автомобилът ви е със скандалния софтуер

Две седмици след като призна, че е лъгал за тестовете на дизеловите емисии, германският концерн Volkswagen предостави първата информация, която ще позволи на клиентите да разберат дали техните превозни средства са засегнати, предаде Инвестор.бг, позовавайки се на информация на Ройтерс

Производителят на автомобили, който съобщи, че трябва да ремонтира близо 11 млн. леки и товарни автомобили с манипулиран софтуер, пусна интернет страница, която ориентира клиентите, когато въведат данни за своите превозни средства за това дали трябва да ги върнат.

Компанията е под огромно напрежение да потуши най-тежката си бизнес криза в своята 78-годишна история. Скандалът със системата, манипулираща дизеловите емисии, изтри една трета от пазарната капитализация на VW, изпрати шокови вълни към глобалния автомобилен пазар и може да засегне германската икономика.

Освен това ръководителят на американския бизнес на VW Майкъл Хорн бе привикан да свидетелства пред съдебните власти следващия четвъртък, 8 октомври, а германският регулаторен орган КВА постави 7 октомври като краен срок, до който дружеството да представи план за изтегляне и ремонтиране на превозните средства.

Въпреки че компанията започна да предоставя информация на клиентите си в петък, те все още няма да знаят дали ремонтите ще оставят колите им с по-ниска икономия на гориво и ще доведат до по-слабо представяне – проблеми, които потенциално могат да умножат делата срещу VW и допълнително да накърнят репутацията на концерна.

От най-големия автопроизводител в Европа казаха още, че е нужно време за представяне на конкретни решения, тъй като автоматичните и механичните превозни средства и модели с различни категории двигатели се нуждаят от различни по вид ремонти.

Скандалът разкри и неадекватните регулации в частност – в Европа, където важността на автомобилната индустрия за работните места и износа дава голям глас при моделирането на политиката.

„Потребителите са пострадали и са в правото си да са разочаровани. Политиците не бива вече да толерират тази ситуация в този така важен потребителски пазар“, коментира ръководителят на Федерацията на потребителските организации в Германия Клаус Мюлер.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел, който някога бе член на Борда на директорите на VW, заяви в петък, че разследванията спрямо компанията не бива да се превръщат в кампания срещу индустрията като цяло.

Същевременно от Volkswagen съобщиха в събота, че спират продажбите на някои дизелови превозни средства в Австралия, за които има съмнения, че може би притежават софтуер, прикриващ нивата на емисиите.

Новината е факт, след като в петък ръководството на Volkswagen Group Australia и представители на австралийския парламент са се срещнали, за да обсъдят плановете на автомобилния производител за справяне с проблема.

Незабавно се спира продажбата на превозни средства с 1.6 или 2.0-литрови EA189 дизелови двигатели. Забраната остава, докато проблемите с емисиите не бъдат разрешени.

Властите в Сидни започнаха разследване за това дали VW не е подвел потребителите. И тук компанията я чакат редица дела.

По последни данни през 7-месечието на 2015 г. продажбите на VW в Австралия растат с 13% на годишна база до 37 хил.

САЩ вече разшириха обхвата на проверката заради Дизелгейт. Разследването ще обхване повече от 28 модела автомобили с дизелови двигатели на BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover и Mercedes-Benz.

Според КВА пък няма друг начин, по който хората могат да се осведомят дали конкретен модел отговаря на европейските правила, освен да пита производителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *