Фондове-инвеститори в развиващи се райони се представиха най-добре

Европейските взаимни фондове в акции са сред най-добре представящите се през тази година, като те са регистрирали най-голям ръст в акциите си от близо шест години, сочи проучване на агенция Bloomberg. Начело са акциите на фондовете, инвестирали в развиващите се региони.

Средното повишение в акциите на европейските взаимни фондове в акции е 23% по данни към 12 декември на фона на среден ръст от 5.2% в акциите на фондове, инвестирали в еврооблигации и в други парични инструменти.

Водещ в класацията е фондът Capital International Emerging Markets Fund, регистриран в Люксембург, чиито акции са се повишили с 35% от началото на годината до 12 декември.

Сред основните инвестиции на фонда са били тези във водещата южнокорейска компания Samsung, както и в най-големия латиноамерикански мобилен оператор – базирания в Мексико America Movil SA.

За сравнение европейският индекс Dow Jones Stoxx 50 се е повишил с 20% за същия период, а широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 е добавил едва 4% към стойността си.

Добре са се представили и щатските фондове, инвестирали в акции на компании от развиващите се пазари, като индексът на инвестиционната банка Morgan Stanley за международните развиващи се пазари се е повишил с 29%.

Общо 15 от 20-те най-добре представили се през тази година взаимни фонда са инвестирали на развиващи се пазари.

Според анализатори развиващите се пазари са далеч по-малко волатилни, отколкото са били преди няколко години, като по този начин дават по-голяма сигурност на инвестиционните фондове. Това в голяма степен се предопределя от ръстa в цените на суровините, някои от които достигнаха рекордни стойности през годината.

Поскъпването на основните материали бе и сред основните причини за достигане на рекордни стойности от фондовите индекси на страни като Бразилия, Мексико, Аржентина и Индия, както и до значителни инвестиции в икономиките на посочените страни.

Не само фондовете, инвестирали в добре познатите развиващи се икономики на страните от Латинска Америка и Източна Азия, са постигнали отлични резултати.

Изненадата през тази година дойде от фондовете, инвестирали в страните от Близкия Изток, индексите на някои от които бяха и най-повишаващите се през тази година.

Сред водещите по представяне световни фондове попадат тези, инвестирали в Дубай, Египет, Саудитска Арабия и Йордания, нареждащи се в челната петица на най-повишаващите се световни индекси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *