Доларът стабилен в началото на натоварена седмица

Доларът приключи 2005 г. с поскъпване, към края на търговската сесия миналия петък, но вероятно ниската ликвидност е най-доброто обяснение за колебанията, тъй като липсваха фундаментални анонси. Котировките „затваря“ в края на седмицата правят 2005 най-добрата година на долара от 1999 спрямо еврото и най-печелившата за последните 22 спрямо йената. Но отсъствието на очевиден фундаментален фактор, който да обуслови колебанията миналия петък предполага, че HIA потоците или подобни сделки са катализатора на поскъпването.

Предстоящата седмица ще бъде изключително интересна не само поради връщането към нормалната ликвидност и съответно теста на пазара за апетита към долари, но и от гледна точка на фундаменталните анонси. Производственият, както и за сектора на услугите, ISM индекси първоначално ще бъдат във фокуса на вниманието, тъй като е добре известно, че Федералният резерв започна да променя стратегията си за лихвите в посока на по-голяма зависимост от текущата икономическа конюнктура.

Следващия петък ще очакваме данните за неселскостопанската работна заетост, по традиция един от най-следените икономически анонси, Консенсусът на пазара се колебае около 200 хил., което в действителност е един не лош резултат на фона на 215 хил. от миналия месец и трендовата стойност от 175 хил. Тази седмица ще очакваме и минутите от последното заседание на Федералния резерв, а това се очаква да бъде анонсът за предстоящия период, тъй като монетарната политика беше ключов фактор за силата на долара през 2005 и доминираща променлива при взимането на инвестиционни решения.

През следващите месеци всеки признак, че членове на FOMC заемат една по-неутрална позиция вероятно ще бъде катализатор за покриване на позиции, базирани на лихвения диференциал (carry trades), което от своя страна се счита за негативна за долара среда.

EURUSD Close 1.1836 High 1.1886 Low 1.1777

Очакванията ни, че 1.2070 областта ще остане съществена съпротива, за съжаление намериха потвърждение и рейнджовата търговия остава в сила, а като цяло низходящият потенциал в непосредствен план изглежда ограничен. Това предполага значителен интерес към еврото под 1.1800 и нови опити за поскъпване от долната граница на рейнджа, но само убедителен пробив над 1.2070 ще бъде основание за позитивна ориентация тук. Първоначален сигнал за предстоящ тест на упоменатата съпротива ще бъде поскъпване над 1.1960.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *