Фонд „Земеделие” изплати близо 28 млн. лв. на млади фермери

Близо 28 млн. лв изплати Държавен фонд „Земеделие” на млади фермери по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. На 19 януари бяха преведени субсидии по общо 569 проекта по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по програмата. Така общо изплатените проекти по „Млад фермер” към днешна дата са 2049 за 63,8 млн. лв.
По други 860 проекта със сключени договори по мярката, приключиха задължителните проверки на място, извършвани от Техническия инспекторат на Разплащателната агенция. В част от тях има констатирани несъответствия с първоначално поетите ангажименти по договор от страна на кандидатите, поради което 11 проекта са анулирани и няма да бъдат платени.
Субсидиите по „Млад фермер” се изплащат на два транша. Първото плащане може да е в размер на не повече от 25 хил. лв. (12 500 евро), което се превежда на кандидатите след одобрение на проектите. Впоследствие, ако в рамките на три години младите фермери увеличат икономическите единици на стопанството си и изпълнят ангажиментите си по бизнес-план, им се изплащат още до 5 хил. лв. (2500 евро). Максималната помощ, която един млад фермер може да получи по тази мярка е 50 хил. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *