Магистрала „Люлин“ готова до Коледа на 2010

Довършване на магистрала „Тракия“ и завършване на строителството на магистрала „Люлин“ през тази година са един от най-важните приоритети на новоназначения председател на Управителния съвет на агенцията „Пътна инфраструктура“ Божидар Йотов.
Даден е точен график от турския изпълнител на магистрала „Люлин“ – „Мапа Дженгиз“, а до три седмици ще се подпише анекс, който ще задължи изпълнителя да спазва сроковете по строителството, като при неспазването им са предвидени неустойки, каза Йотов. Размерът на неустойките ще стане ясен след сключването на анекса. Според този график магистралата трябва да е готова преди Коледа на 2010 година.
Турската компания е изпратила в агенцията 38 свои претенции, като до седмица ще стане известна окончателната оценка по тях. Две от тях вече са разгледани и приети и става въпрос за плащания на стойност около 7 млн. лева.
Исковете на изпълнителя се отнасят главно до необходимостта от технически промени във връзка с променената геология на терените, промяна на проекти, както и проблеми при преместването на инженерни мрежи, които пресичат пътя.
43% от средствата по строителството на магистралата вече са изплатени, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. „Прекратяването на договора е невъзможно към момента и означава
магистралата тотално да падне като финансиране от Брюксел“, каза той. Удължаване на сроковете за изпълнение на магистралата, финансирана по програма ИСПА, е невъзможно, защото програмата изтича в края на тази година, а проектът отдавна е заложен в нея. Министър посочи, че 18 месеца след края на програма ЕК разрешава да бъдат довършените проектите, ако това не стане, страната ни ще трябва да връща европейското финансиране, но магистралата трябва да бъде изцяло готова заради хората, а не заради изгубването на средствата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *