Франция, Германия и Италия обмислят членство в банката за развитие на Китай

Снимка: Ройтерс

Германия, Францияи Италия обмислятда последват Великобритания и да се присъединят към международната банка за развитие, създадена под егидата на Китай. По този начин те хвърлят Германия, Францияи Италия обмислятда последват Великобритания и да се присъединят към международната банка за развитие, създадена под егидата на Китай. По този начин те хвърлят камъни в градината на САЩ, които искат западните държави да стоят далеч от новата институция, пише британският всекидневник Financial Times, цитиран от Ройтерс.

Изданието, което се позовава на висши европейски представители, посочва, че решението на четирите страни да станат членове на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB) е основна пречка за Вашингтон. САЩ повдигат въпроса дали новата банка ще притежава високи стандарти за управление и дали ще предоставя гаранции за опазване на околната и социалната среда.

AIIB бе основана миналата година в Пекин с цел стимулиране на инвестициите в Азия в секторите транспорт, енергетика, телекомуникации и друга инфраструктура. На банката се гледа като на конкурент на доминираните от западните страни Световна банка и Азиатска банка за развитие.

Към момента членки на AIIB са общо 26 държави, като голяма част от тях са от Азия и Близкия изток. Официалната церемония по създаването на банката се състоя през октомври 2014 г.

Организацията бе основана от Китай и още 20 азиатски страни – Бангладеш, Бруней, Камбоджа, Индия, Казахстан, Кувейт, Лаос, Малайзия, Монголия, Мианмар, Непал, Оман, Пакистан, Филипините, Катар, Сингапур, Шри Ланка, Тайланд, Узбекистан и Виетнам.

Япония, Австралия и Южна Корея са съществените отсъстващи в региона, въпреки че през уикенда премиерът на Австралия Тони Абът каза, че ще вземе решение за членство в AIIB скоро. Южна Корея все още води дискусии с Китай и други страни относно евентуалното си присъединяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *