И МВФ настоя за по-бързо свиване на дефицита по бюджета

След острите дебати за размера на планирания външен дълг правителството получи нова серия от критики за средносрочната си програма, този път от МВФ. Експертите на фонда не считат за достатъчно амбициозни плановете на кабинета за свиване на дефицита и препоръчват България да предприеме по-сериозни стъпки за балансиране на бюджета. МВФ предупреждава управляващото мнозинство да не се изкушава да прави извънредни разходи при евентуално преизпълнение на приходите и препоръчва тези суми да бъдат спестени.

Това са заключенията на приключилата миналата седмица редовна годишна мисия на МВФ у нас. Основен акцент в тазгодишния преглед бе състоянието на банковия сектор след отнемането на лиценза на КТБ, но МВФ вижда проблеми и в управлението на публичните финанси.

Съгласно одобрената от кабинета средносрочна бюджетна прогноза за 2015 – 2017 г. бюджетният дефицит ще се свива с по 0.5% на година и ще стигне 2% от БВП през 2017 г. Експертите на фонда изтъкват, че това е подобрение спрямо отчетения за 2014 г. свръхдефицит, но предупреждават, че темпото за намаляване на минуса в хазната е прекалено бавно. Според МВФ България трябва да си постави за цел да постигне балансиран бюджет до 2019 г., което ще й позволи да ограничи нарастването на дълга и да се справи с бюджетните рискове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *