Франция дърпа еврозоната назад

Бавещите се реформи във Франция поставят еврозоната в риск от нова криза.Това предупреди водещ мозъчен тръст, цитиран от британския в. The Daily Telegraph.

Центърът за икономически и бизнес изследвания твърди, че въпреки колебливото възстановяване на останалата част на еврозоната големият бюджетен дефицит на Франция, трайно високата безработицата и хроничният проблем с конкурентоспособността означават, че втората най-голяма икономика в Европа е застрашена от нова криза, която ще има тежки последствия за останалата част от валутния съюз.

„Рискът, че френската икономика ще изостане зад своите съседи по отношение на реформи, е значителен“, обобщава икономистката от центъра Данае Кириакопулу, която е съавтор на проучването. „Макар проблемите в периферията на еврозоната да са управляеми, кризата във Франция може да има драматични последици за жизнеспособността на валутния съюз и да го доведе до ръба (на нова криза)“, смята икономистката.

Междувременно френското Министерство на външните работи разпродава имотите си в чужбина. Кампанията е подчинена на плана на президента социалист Фраnсоа Оланд да спести 50 млрд евро следващите три години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *