Франция отново е N1 в туризма

Със 76 млн. чуждестранни туристи през 2005 г. Франция отново е първата туристическа дестинация в света за миналата година, показват данни на Световната организация по туризъм. Броят на туристите в страната се е увеличил с 1,2 на сто спрямо предходната година.

Приходите в сектора са нараснали с 3,5% на годишна база до 34 млрд. евро.

Най-многобройни са били туристите от Великобритания (14,9 млн. души), следват ги германците (13,2 млн.) и холандците (11,6 млн.).

Увеличават се и посещенията от испанци и скандинавци, но най-голям ръст има в броя на туристите от азиатските страни и от Канада, в по-малка степен от САЩ.

Туристите от Северна Америка, които са 2,7 млн., през миналата година са похарчили 4,5 млрд. евро във Франция (средно 163 евро на ден) спрямо 3,8 млрд. евро за германските посетители. Най-много харчат японските туристи – по 205 евро на ден.

Въпреки че Франция все още е лидер в световния туризъм, специалистите в сектора смятат, че страната губи от предимствата си на фона на големия интерес към дестинации като Китай. Още повече че растежът от 1,2% на френския туризъм е далеч под средното увеличение в световен мащаб, което възлиза на 5,6 на сто, както и под средния ръст в Европа – 4 на сто. Световната организация по туризъм очаква през 2020 г. Китай твърдо да стъпи на лидерската позиция в туризма с близо 130 млн. чуждестранни посетители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *