Хванаха крадците от Ермитажа

Арестувани са двама мъже, заподозрени като извършители на обира в световноизвестния музей в Санкт Петербург

06.08.2006

Наглата кражба на 221 експоната от световноизвестния музей Ермитаж в Санкт Петербург е разкрита, съобщиха пред руската агенция Интерфакс източници, близки до следствието.

В нощта срещу събота са били арестувани двама мъже, заподозрени като извършители на обира. Те са обвинени по 91 текста от наказателния кодекс и са арестувани за 48 часа. До два дни щели да бъдат предадени на съда.

Ценните предмети от фонда на Ермитажа са били изнасяни през последните шест години с участието на уредничка в музея. Тя починала внезапно на работното си място в началото на рутинна проверка през пролетта на тази година, при която бе разкрита липсата на експонатите. Единият от задържаните е съпругът на починалата Лариса Завадска, разкрил пред Интерфакс източник от следствието.

Следствените органи вече знаели как са били откраднати и къде са скрити около 70 предмета от списъка на откраднатите експонати.

От музея потвърдиха за разкриването на кражбата без да съобщават подробности.

Липсата на 221 експоната от отдела за руско ювелирно изкуство, оценени на 130 млн. рубли (близо 5 млн. долара) и била разкрита през пролетта. Ермитажът официално съобщи за липсата на ценните предмети в края на юли.

Сред откраднатите експонати има голям брой култови предмети като позлатени кръстове и позлатени потири от 18-и и 19-и век, сребърни позлатени кръстове и потири, сребърна лампада.

Изчезнали са и около 90 икони, сред които изключително ценна икона на Исус Христос със сребърен и позлатен обков от 1889 г., икона на Света Богородица с обшита с перли ажурна риза от 1770 г. и др.

Сред откраднатите експонати е и златен пръстен с брилянти и перли, изработен от Фаберже, два златни часовника от 19-и век, две сребърни позлатени пудриери от началото на 20 век, сребърна посуда, табакери, брошки и други ценни ювелирни предмети.

Откраднатите експонати не са били застраховани. Според ръководството на музея „предмети, които се намират във фондохранилищата, не се застраховат, застраховат се само, когато се изваждат пред публика и се превръщат в експонати“.

В милицията в Санкт Петепбург смятат, че кражбата може да е била извършена и преди 30 години, тъй като „в продължение на десетилетия в Ермитажа не е правена пълна инвентаризация на фондовете“

Руските информационни агенции съобщиха, че сега се правят опити да бъде установено кога са изчезнали предметите и начина на изнасянето им, а в същото време се наблюдават всички възможни търгове на призведения на изкуството.

Пресслужбата на Ермитажа съобщи, че само 19 от 221 изчезнали експонати „се водят“ на живи служители. Останалите 202 експоната са зачислени на отдавна починали служители.

Московският антиквариат „Ортодокс антик“ върна в петък на Ермитажа сребърен потир с позлата. Ценният предмет бе предаден лично от директорката на антиквариата Галина Ойстрайх. Пред следствените органи тя разказала, че чашата й е била донесена през 2004 г. от мъж, който се представил за сътрудник на Московската патриаршия и заявил, че потирът е принадлежал на руския патриарх Алексий Първи. При оформянето на покупката антикварите записали паспортните данни на продавача на чашата, благодарение на което следователите успели да открият мъжа и да го разпитат. Резултатите от разпита и името на продавача са следствена тайна.

В „Ортодокс антик“ реставрирали потира и многократно го излагали на авторитетни художествени салони. По предварителни експертни оценки, в САЩ, например, чашата би могла да се продаде за около 100 хиляди долара.

Музеят е разположен в шест здания на брега на Нева в центъра на Санкт Петербург. Централно място в комплекса, изграден през 18-и и 19-и век, заема Зимният дворец ? резиденция на руските царе, строен през 1754-1762 г. по проект на Ф.Б. Растрели.

В продължение на два века и половина в Ермитажа е събирана една от най-големите колекции, сдържаща около три милиона произведения на изкуството и паметници на световната култура от каменната ера до наши дни, вкл. антични съдове, произведения на декоративното изкуство, както и картини от импресионисти и фламандски художници,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *