Френска фирма предлага технология за преработка на радиоактивни отпадъци в АЕЦ „Козлодуй“

С 90 на сто може да се намалят радиоактивните отпадъци от твърдата фаза на борната киселина, генерирана при експлоатацията на блоковете I, II, III и IV на АЕЦ „Козлодуй“, след като на територията на блоковете започне да работи френска инсталация за преработка на около 3600 куб. метра такива отпадъци.

Това каза Валентин Рибарски – ръководител на „Управление и извеждане от експлоатация“ в централата, базирайки разчетите си на международния опит.

Очаква се инсталацията да започне работа до 2012 година. Рибарски уточни, че точните параметри на редукцията на опасните отпадъци ще може да се посочат, след като инсталацията започне да работи.

В понеделник ще се състои церемония във френското посолство по повод на подписания договор между централата и френската компания „Onet Technologies“, в която са поканени за участие представители на страните по договора и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Церемонията е организирана от посланика на Франция Етиен дьо Понсен и от компанията.

Френската фирма предлага своя технология за извличане, преработка и пакетиране на твърдата фаза от резервоари за радиоактивна борна киселина до чиста фаза, с минимална радиоактивна част в нея. Идеята е примерно от 5000 кубически метра отпадъци да се генерира минимално количество радиоактивен отпадък, каза Рибарски.

Борната киселина е радиоактивна и се използва в реакторите от типа ВВР. Киселината се изпарява в установки за пречистване на водата, като при този процес се образува твърдата фаза в резервоари. При извеждането от експлоатация на блоковете това твърдо вещество трябва да се преработи в нерадиоактивен отпадък.

Проектът се финансира от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на блокове I, II, III и IV на АЕЦ „Козлодуй“, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Става дума за безвъзмездна помощ във връзка с предсрочното закриване на четирите реактори на централата. Договорът с френската компания е подписан в края на април тази година. Фирмата е избрана след тръжна процедура по правилата на банката и след нейно одобрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *