Френски експерт: На Европа и трябват над 100 нови ядрени блока

В най-скоро време Европа, където частта на ядрената енергия в момента е около 27%, ще има нужда от 100-125 гигавата нови ядрени мощности.

 

 

Тази прогноза направи Жан-Пол Понселе, генерален секретар на Европейското ядрено общество (ENS) по време на Европейската ядрена конференция (ENC 2016), която се провежда на 9-13 октомври във Варшава. Тъй като мощността на съвременните реактори е между 1000 и 1600 мегавата, това означава около или над 100 нови блока.

„Днес само 32% от енергията в целия свят се произвежда от нисковъглеродни източници, 50% е от водни източници, а останалата част е делът на ядрената енергетика“, заяви Понселе. Според него в близките години ядрената енергетика ще получи нов импулс за развитие, предвид измененията в европейската политика за климата. На първо място заради изпълнение на условията на Парижкото споразумение за климата от европейските страни. Споразумението определя задълженията на страните участници да съдействат за запазване на глобалното повишаване на температурата до 1,5-2 градуса по Целзий, обясни още Понселе.

В рамките на ENC 2016 се проведе панелна дискусия, посветена на ключовите предизвикателства, свързани с новите проекти в областта на ядрената енергетика. В хода на събитието големи играчи от европейския енергиен пазар обсъдиха ролята на производството на ядрена енергия в новата действителност на европейския енергиен сектор и бъдещето на новите ядрени проекти.

Виктор Ридел, директор на офиса за международни проекти на „Атоменергопромсбит“, част от руската държавна корпорация „Росатом“, подчерта важността на развитието на „умна“ енергийна система, включваща балансиран набор от източници за производство на електроенергия, която е диверсифицирана с различни енергоносители. Според него в рамките на такава система, надеждният и икономичен източник на енергия е атомът и той трябва да се използва за покриване на базовото натоварване, като пиковото натоварване може да бъде осигурено от електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

„Възобновяемите източници на енергия, които започват да заменят традиционните в Европа, в обозримо бъдеще няма да могат напълно да осигуряват растящите нужди от електроенергия на региона. Залог за устойчивия енергобаланс е съчетанието на ВЕИ с ядрената енергетика. Заедно те ще позволят да се осигури непрекъснато и ефективно производство на енергия“, заяви Ридел. „Един от най-важните проекти за региона може да стане Балтийската АЕЦ, която е не само надежден източник на електроенергия на конкурента цена, но е и свързващо звено между пазарите от Централа и Източна Европа, помагайки за интеграцията на региона“, информира  inews.bg.

Дейвид Пауел, вицепрезидент на GEHitachi, също отбеляза значимостта на новите проекти в областта на ядрената енергетика. В изявлението си той акцентира върху това, че реализирането на проекта за АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ във Великобритания ще позволи да се създадат близо 30 000 нови качествени работни места.

Европейската конференция по ядрена енергетика (ENC 2016) е престижен международен форум, който се провежда под егидата на Европейското ядрено общество (ENS). Конференцията е площадка за открито взаимодействие между представителите на научната общност, ядрената промишленост и хората, отговорни за вземането на политически решения по ключови въпроси, свързани с бъдещото развитие на ядрената енергетика. Тази година конференцията се провежда във Варшава от 9 до 13 октомври.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *