Шотландия готви нов референдум за независимост

Правителството в Шотландия ще представи следващата седмица чернова на нов закон за провеждане на втори референдум за независимост.

Това заяви премиерът на Шотландия Никола Стърджън. „Мога да потвърдя днес, че законопроект за референдум за независимост ще бъде публикуван за консултации следващата седмица“ в шотландския парламент, каза Стърджън по време на годишна конференция на нейната Шотландска национална партия.

„Решена съм, Шотландия да има възможността да преразгледа въпроса за независимост и да направи това преди Великобритания да излезе от ЕС, ако това е необходимо, за да се защитят интересите на страната“, каза още тя.

Шотландия, която има полуавтономен статут в рамките на Великобритания, гласува с 55% за оставането си в състава на Обединеното кралство по време на предишното допитване от 2014 г. На референдума за излизане от ЕС по-рано тази година избирателите в територията подкрепиха оставането в рамките на блока с 62%. Стърджън заяви, че Шотландия ще представи и предложение за оставане в европейския единен пазар, информира infobulgaria.info.

„Шотландия не е избрала да попадне в тази ситуация. Вашата партия ни постави тук. През 2014 г. вие казахте на Шотландия, че е равна част от Великобритания. Сега дойде момента да го докажете“, каза Стърджън, обръщайки се задочно към британския премиер от Консервативната партия Тереза Мей.

Нейният предшественик Дейвид Камерън инициира референдума като част от предизборните си обещания на парламентарните избори през 2015 г. Според Стърджън предложенията за единния пазар ще включват поемане на власт, която в момента е в правомощията на ЕС в страната и ще поиска Лондон да позволи на Шотландия да сключва сама международни споразумение, включително и такива за имиграцията.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *