Хазната губи 200 млн. лв. от фиктивен износ на наши цигари

Соколо 200 млн. лв. по-малко от планираните акцизи върху цигарите са влезли в хазната през 2009 г., съобщи пред „Класа“ земеделският министър Мирослав Найденов. Той уточни, че е получил информацията от шефа на митниците ген. Ваньо Танов преди новогодишните празници. Според Найденов основната причина се крие в нелегалната търговия с български цигари. Схемата е проста: прави се експорт на цигари, които са без бандерол, и веднага след това се осъществява внос обратно в страната.
Ръководството на „Булгартабак“ трябва да обясни какво предприема към фирмите износителки, след като получи подобна информация, каза Найденов. Защо имаме толкова голям износ на „Виктори“, след като тази марка освен в България не се пуши другаде? Как така се случва, че голяма част от изнесеното „Виктори“ се връща обратно в България, попита министърът. Той ще поиска от „Булгартабак“ да обяснят защо само 10% от тютюна, който фабриките влагат в цигарите, е български. Все пак държавата е мажоритарен собственик в тази компания и би трябвало малко по-добре да се защитават интересите на нашите производители.
Найденов заяви, че има определени забележки към дейността на дружеството, но като страничен наблюдател не разполага с допълнителна информация. До редакционното приключване на броя той все още не се беше запознал с доклада на ръководството на „Булгартабак“.
На срещата при премиера Борисов броени дни преди края на миналата година беше възложено на ръководството на холдинга да подготви доклад за дейността на дружеството заедно с вижданията за приватизацията му. Докладът трябваше да е готов до 5 януари.
Междувременно Мирослав Найденов се срещна с ръководството на Асоциацията на тютюнопроизводителите, за да представи позицията на България, с която искаме от ЕК одобрение на държавна помощ за сектора. Позицията е изпратена ден по-рано до Елена Мангана, министър на земеделието на Испания, която председателства Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС.
До края на декември м.г. бяха преведени около половин милиард лева субсидии за фермерите. Целият пакет е 700 млн. лв. Ресурсът за националните доплащания е бил ограничен и средствата са изплатени по списък, направен от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според еврорегламента директните плащания и националните доплащания на площ се предоставят на фермерите от 1 декември до 30 юни на следващата година. За първи път над две трети от сумата се дават през декември. Ще направим всичко възможно да изплатим останалата част до края на февруари, каза Найденов. Той одобри вчера 32 проекта на общини и неправителствени организации по мярка 431-2 „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за потенциални местни инициативни групи 2007 – 2009“. Безвъзмездната помощ е 4,9 млн. лв., отделните субсидии варират между 82 000 и 179 000 лв.
Сформирането на местни инициативни групи е важна част от Ос 4 ЛИДЕР, защото е основата на Програмата за развитие на селските райони. Заради много големи проблеми с мярката е било сменено ръководството на дирекцията, която се е занимавала с европарите. Чрез реализацията на тези проекти ще бъдат направени офиси, ще се наемат консултанти, които ще предлагат на кметовете в кои сектори да разработват проекти и да кандидатстват за европейско финансиране.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *